Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Merénylet az iraki többnemzetiségű hadosztály főhadiszállása ellen

2003.12.27. 13:21
Legkevesebb négy halottja és mintegy hatvan sebesültje van annak a két robbanásnak, amely szombaton kora délután történt az iraki Kerbela város egyetemi negyedében. A sebesültek között van a város kormányzója is.
A koalíciós erők négy - egyelőre tisztázatlan nemzetiségű - katonája életét vesztette, további legkevesebb 25 személy pedig megsebesült a síiták lakta dél-iraki Kerbela város elleni összehangolt gerillatámadásban szombat délután.

Az iraki lázadók autóba rejtett pokolgépekkel, akna- és gránátvetőkkel, valamint gépfegyverekkel intéztek összehangolt támadást a város több pontja, köztük az egyetemi negyedben lévő két katonai támaszpont - a lengyel vezetésű koalíciós erők főhadiszállása és a bolgár katonai tábor -, a városháza és a rendőrség ellen.

- Összehangolt és erőteljes támadásról van szó, amelyet nagyszabásúnak és sok kárt okozónak terveztek - közölte sebtében összehívott sajtóértekezletén Andrzej Tyszkiewicz lengyel vezérőrnagy, a Kerbela térségének biztonságáért felelős koalíciós erők vezetője.

Közölte, hogy a támadók összesen négy autóbombát, gránátvetőket és gépfegyvereket használtak a támadásban. A koalíciós erők gyorsreagálású erőket és 10 helikoptert mozgósítottak a támadás visszaverésére. A sérültek közül ötnek az állapota súlyos - mondta.

A pokolgéppel telerakott gépjárművek vezetőit lelőtték, még mielőtt behajthattak volna a célba vett katonai támaszpontok területére - közölte Tyszkiewicz a Babilon-táborban tartott sajtóértekezleten, amelyet élőben közvetített a lengyel televízió.

Különböző típusú támadások történtek a város különböző pontjai ellen - közölte Ralph Manos őrnagy, a lengyel vezetésű koalíciós békeerő amerikai szóvivője.

A halálos áldozatok nemzetiségéről eltérőek az információk: az első jelentések szerint négy bolgár katona vesztette életét, később két vagy három bolgár és egy thaiföldi halottról volt szó, a legfrissebb jelentések pedig már teljesen bizonytalanok az áldozatok állampolgárságát illetően. Egy lengyel tévé két sebesült lengyel katonáról és összesen több mint 60 sebesültről vélt tudni. A bangkoki kormány egyelőre nem tud thai áldozatról.

A koalíciós erők egyik lengyel szóvivője két halottról beszélt a PAP lengyel hírügynökségnek a bolgár tábort illetően, de az áldozatok nemzetiségét ő sem tudta. A lengyel védelmi minisztérium szóvivője Varsóban azt mondta, hogy a halálos áldozatok között nincsenek lengyelek. Hozzátette, hogy a bolgár katonai táborra kilőtt lövedékek egy része célt tévesztve egy közeli egyetemi épületben csapódott be és ott okozott sebesüléseket.

A francia hírügynökség úgy tudja, hogy a város kormányzója, Akram Jaszeri szintén megsebesült a robbanásban és a sebesültek között van a városi kormányzóság öt tagja, illetve alkalmazottja is.

A sorozatos támadásokat követően pánik tört ki Kerbelában - jelentette a TVN 24 lengyel tévé, amelynek helyszínen tartózkodó riportere "mindenütt vért és sok sebesültet" látott szerteszét heverni. Szemtanúk égni és füstölni látták a polgármesteri hivatalt, amelyet aknatámadás ért.

Kerbela egy síita szent város Bagdadtól 80 kilométerre délre, amelyet a környékével együtt egy 23 ország katonáiból álló, 9 ezer fős nemzetközi békeerő tart ellenőrzése alatt, lengyel vezetéssel. Szaddám Huszein, a szunnita felekezetű volt iraki elnök véres hadjáratot folytatott a síita város és térségének lakói ellen 1991-ben.

Hat amerikai sebesült meg ma

Hat amerikai katonát megsebesítettek és felgyújtottak egy üzemanyagraktárt házi gyártmányú pokolgépekkel iraki lázadók szombaton különböző helyszíneken; egy ramádi rendőrőrs elleni támadásban egy rendőr és egy támadó életét vesztette.

Egy amerikai gépkocsioszlop öt katonája sebesült meg Bagdadban út mentén elhelyezett két házi gyártású pokolgéptől. Egy másik amerikai katona az iraki fővárostól nyugatra fekvő Habaníja településen hasonló támadástól szenvedett sérüléseket. A Bagdadtól délre elterülő Latifíja közelében üzemanyag-raktár gyulladt ki hasonló robbanó szerkezettől. Itt hatalmas tűz keletezett, de személyi sérülés nem történt.

Amerikai katonák tűzharcban megöltek szombaton négy irakit az észak-iraki Moszul városban. Az amerikaiak akkor nyitottak tüzet, amikor egy autóból gránátvetőből lőtték őket. Az irakiak járművét szétrombolták, a benne ülők pedig meghaltak. Az amerikai 101. légideszant-hadoszály katonái éppen a lázadók által használt robbanó szerkezetek után kutattak, amikor a támadás érte őket.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft