Iraki civilek spriccelő vérével viccelődött egy katona

2006.06.15. 16:57
Az amerikai hadsereg nyomozást indított egyik korábban Irakban szolgáló katonája ellen, aki egy a neten nyilvánosságra került videóban cinikusan viccelődik a civilek legyilkolásán. A tizedes például azt énekli: „Amikor zúgtak a golyók, a szemei közül spriccelt a vér, én meg csak röhögtem, mint egy eszelős".

Egy négyperces video, illetve hangfelvétel került az internetre, amelyen egy amerikai katona egy iraki nőről és annak családjáról szóló dalt énekel.

„Elkaptam a kishúgát és magam elé tartottam” – énekli a katona, majd a strófa így folytatódik: „Amikor zúgtak a golyók, a szemei közül spriccelt a vér, én meg csak röhögtem, mint egy eszelős”. A felvételen ennél a résznél a bajtársak tapsolása, hangos röhögése és hurrázása hallatszik.

A dalban (önkényes magyar fordításban) még ez is szerepel: "a másvilágra küldtem a kis baszadékokat, tudhatták volna hogy ez lesz, ha a tengerészgyalogosokkal baszakodnak."

A tizedes márciusban tért vissza Irakból a North Carolinaban állomásozó alakulatához. A katona, aki a Sweater Kittenz nevű zenekar tagja is, a helyi újságnak azt mondta: a dalt csak viccnek szánta. Mint mondta, a szöveghez az ihletet a Team America című filmből merítette, s nyilvánosan elnézést kért, ha a dallal megsértette volna a muszlimok érzékenységét.

Az amerikai hadsereg időközben tovább vizsgálja az iraki civilek ellen elkövetett haditai mészárlást. Egy novemberi bevetésen az iraki felkelők központjának tekintette Hadita városában amerikai tengerészgyalogosok 24 embert, köztük nőket és gyermekeket öltek meg eddig tisztázatlan körülmények között. A vizsgálatok első eredménye szerint a fegyvertelen civileket minden különösebb ok nélkül lőtték fejbe.  • Hírek
  • Támogatások