Szilárda
0 °C
6 °C

Heves harcok Kerbalában

2004.05.15. 12:53
Kapcsolódó cikkek (1)
Folytatódtak a harcok a síiták szent városaiban Irakban. Kerbalában irakiakra támadtak a síita lázadók. Nászírijában az olasz helyőrséget bombázták. Dél-Irakban húsz lázadóval végeztek a brit katonák.
Öt iraki, köztük három polgári személy, vesztette életét a radikális síita fegyveresekkel vívott összecsapásokban szombaton az iraki Kerbelában. A síita milicisták Huszein és Abbász imámok mauzóleumától 50 méternyire rátámadtak az iraki polgári védelmi hadtest egyik őrjáratára, a lövöldözésben három vétlen járókelő meghalt és hét másik megsebesült.

Helikopterekkel támadnak

Az összetűzés után nem sokkal amerikai harci repülőgépek szálltak el alacsony magasságban a fővárostól 110 kilométerre délre elterülő város felett. Szemtanúk beszámolói szerint a megszálló erők lerombolták a lázadás kirobbantójának tartott Muktada asz-Szadr síita hitszónok kerbelai irodáját, ahol fegyveresei elbarikádozták magukat, miközben helikopterekről gépágyúkkal lőtték milíciájának, a Mahdi Hadseregének állásait. Az összecsapásban legkevesebb két lázadót megöltek és hetet megsebesítettek.

A síita muzulmánok legszentebb zarándokhelyén, a Huszein és Abbász imámok szentélyeit környező házak tetejéről amerikai mesterlövészek pásztázzák a terepet, amely ádáz harcok színhelye volt az utóbbi néhány napban. Szadr emberei rendőrőrsöket és középületeket foglaltak el Kerbelában, bár a helyi rendőrség tagadta, hogy az egyik városszéli rendőrőrs fegyverraktárával együtt a lázadók kezére jutott volna.

Békés megoldást sürgetnek

A szentélyek környéke, amely általában iráni és más országokból érkezett zarándokok zsivajától hangos, most kihalt, a negyed peremén sorakozó üzletek zárva tartanak, némelyik ablakait betörték és árukészletét kifosztották.

Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh egyik megbízottja felszólította a város elöljáróit, hogy működjenek közre "egy békés megoldás elérésében", miközben a szövetséges erők péntek este arab nyelvű röplapokon arra kérték a helyi lakosságot: segítsenek "megtisztítani" a szent várost Szadr fegyvereseitől.

Összecsapások törtek ki Nászírijában is, Dél-Irakban brit járőrre támadtak a síita lázadók. A brit katonák húsz támadót lelőttek, tizenhármat elfogtak.