Szilárda
0 °C
6 °C

Az amerikaiak bevonultak Kerbelába

2004.05.23. 10:49
Egy amerikai harckocsioszlop vonult be szombat este Kerbela központjába, míg a síiták másik szent városában, Nedzsefben amerikai helikopterek rakétákkal lőttek egy temetőre, ahol síita milicisták barikádozták el magukat - közölték szemtanúk.
Mintegy negyven harckocsi és katonai jármű vonult be három irányból Kerbela központjába, ahol Huszein és Abbász mauzóleumai állnak - közölte egy helyi lakos. Egy másik szemtanú szerint a katonák megparancsolták a lakosságnak, hogy ne lépjenek ki a teraszokra, ne közelítsék meg az ablakokat és ne nyissák ki az ajtókat.

"Likvidálni akarjuk Muktada asz-Szadr (radikális síita vallási vezető milíciájának) utolsó elemeit" - harsogták arab nyelven a Humvee harci járművekre felszerelt hangosbeszélők. A felhívás után fél órával semmilyen zajt nem lehetett hallani.

A hatvan kilométerrel délebbre fekvő Nedzsef városában a temető közelében összecsapások voltak az amerikai katonák és a síita milicisták, a Mahdi Hadserege között, amelyekben amerikai harci helikopterek is részt vettek - jelentették újságírók a helyszínről. Az amerikai légierő a Nedzsefből Kúfába vezető utat is lőtte.

Az amerikai katonák és a Mahdi Hadserege szombaton elhagyták a Bagdadtól 110 kilométerre délre fekvő Kerbela központját, az április eleje óta dúló harcok elől elmenekült lakosság pedig megkezdte a visszatérést a romba dőlt városrészbe.

Ali al-Hazaali, a Mahdi Hadserege magas rangú vezetője újságírókkal közölte: "úgy döntött, kivonja összes fegyveresét a városközpontból, amíg délután meg nem születik a megállapodás a másik féllel".

Mark Kimmitt tábornok, az Irakban állomásozó szövetséges erők hadműveleti főnökének helyettese viszont úgy tájékoztatott, hogy egyes kerbelai erőiket átcsoportosítottak, de nincs szó csapatkivonásról. Dan Senor, a szövetségesek szóvivője közölte: nem állnak kapcsolatban Szadrral. "Álláspontunk világos: bíróság elé kell állítani, a milicistáit pedig le kell fegyverezni" - hangsúlyozta. A szóvivő annyit elismert, hogy történtek közvetítési kísérletek.

Az amerikai hadsereg a radikális vallási vezetőt egy politikai ellenfele 2003-ban történt meggyilkolása miatt kívánják felelősségre vonni.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Abu Muszab az-Zarkavi vezette csoport vállalta a felelősséget a Bagdadban szombat reggel elkövetett, öt halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletért, amelyben megsebesült az iraki belügyminiszter tanácsadója is.

Negyvennyolc halott Kúfában

Negyvennyolc halálos áldozatot követeltek vasárnapra virradóra az iraki síita milíciák és a megszálló amerikai katonák közti összecsapások Kúfában és Nedzsefben.

Kúfai kórházi források szerint a szent város egyik mecsetjének szentélyében tört ki a fegyveres harc az amerikaiak és a Muktada asz-Szadr síita radikális vallási vezető fegyveresei, a Mahdi Hadserege között, miután az amerikaiak harckocsikkal törték be a mecset kapuját. Az első jelentések szerint egy órás tűzharcban húszan vesztették életüket, 54-en megsebesültek. Később az amerikai jelentés már 34 síita milicista haláláról számolt be. Amerikai áldozatokról nem érkezett hír.

Az Irakot megszálló koalíciós erők első ízben hatoltak be katonai erővel Kúfába, ahol Muktada asz-Szadr minden pénteken vezeti a hagyományos muzulmán közös imádkozást. Összecsapások éppen Szadr mecsetjének közelében zajlottak. Harcok folytak a kúfai műszaki főiskola körül is.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai 1. páncélos hadosztály parancsnoka szerint az amerikai haderők nem tervezik általában az iszlám szentélyekbe való behatolást, csak akkor, ha a fegyveresek harcállásoknak használják fel a mecseteket. Szadr hívei már korábban is azzal vádolták az amerikaiak, hogy meggyalázzák az iszlám szent helyeket.

Nedzsefben a harcokban és az amerikai légitámadásokban 14-en haltak meg és 37 volt a sebesültek száma. Az áldozatok között három nő is volt. Amerikai közlés szerint Kerbelában nyugalom van, miután vasárnapra virradóra letartóztattak tíz síita milícistát.

Baakúbában vasárnap lelőttek egy rendőr századost és egy diákot. Mint a helyi kórház beszámolt róla, a rendőrtiszt Bagdadba akarta vinni gépkocsiján a diákot, amikor fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. Bászra közelében egy rendőrjárőrt ért pokolgépes támadás. Egy rendőr meghalt, ketten súlyosan megsebesültek. Bászrában egy házba becsapódó aknalövedék ölt meg egy nőt és sebesített meg öt férfit.