Szilárda
0 °C
6 °C

Az amerikai erők főparancsnoka is részt vett a kínzásokban?

2004.05.23. 13:17
Egy amerikai katonatiszt azt állítja, hogy Ricardo Sanchez, az Irakban harcoló amerikai erők főparancsnoka is részt vett a kínzásokban, mások pedig arról számolnak be, hogy az amerikai hadsereg találomra gyilkolja az iraki civileket. A katonák azonban mentesülhetnek a jogi felelősség alól.
Egy amerikai katonatiszt azt állítja, hogy Ricardo Sanchez tábornok, az Irakban harcoló amerikai erők főparancsnoka is jelen volt néhány esetben az Abu Graib börtönben történt fogolykínzásoknál - írta a The Washington Post című amerikai lap internetes változata.

Az Abu Graib börtönben elkövetett fogolykínzásokkal vádolt egyik amerikai tiszt ügyvédjének tanúvallomása szerint Sanchez tábornok is jelen volt néhány "kihallgatásnál és/vagy a foglyok sérelmére elkövetett feltételezett kínzásnál" - jelentette szombaton a lap on-line kiadása egy katonai ügyészségi kihallgatásról készült felvételre hivatkozva.

Abu Graib börtönben elkövetett fogolykínzás képei
Az ügyvéd, Robert Shuck százados hozzátette: ugyanez a tiszt azt is közölte vele, hogy Sanchez tábornoknak és más magas rangú tiszteknek tudomásuk volt arról, mi történik az Abu Graib börtönben.

A katonai ügyvéd elmondta, hogy a börtönben szolgálatot teljesítő egyik őrmester kész tanúvallomást tenni arról, hogy a katonai elhárítás tisztjei azt mondták neki, kínozni kell a foglyokat - írja a The Washington Post.

Shuck százados a katonai rendőrség 372. századában szolgálatot teljesítő Ivan Frederick őrmester ügyvédje, aki fogolykínzás vádjával áll katonai bíróság előtt.

Jogi mentesség

Újabb súlyos visszaélési vádak merültek fel a brit hadsereg azon alakulata ellen, amely a május eleji, hamisnak bizonyult fogolykínzási fotók botrányának középpontjában állt, de vasárnapi brit sajtójelentések szerint a szövetséges erők katonáinak a készülő új ENSZ-határozat teljes jogi mentességet ad minden iraki felelősségre vonás alól a jövő havi hatalomátadás után.

A The Independent on Sunday vezető liberális vasárnapi lap azt írta: olyan bizonyítékokat tártak elé, amelyek szerint a hamis fotók ügyében érintett elit alakulat, a Queen's Lancashire Regiment katonái egy vezénylő tiszt utasítására módszeresen kínoztak iraki polgári őrizeteseket.

A lapnak egy bászrai szálloda öt alkalmazottja azt mondta: a brit alakulat katonái tavaly szeptemberben vették őket őrizetbe, miután olyan értesülést kaptak, hogy a hotel iraki lázadók búvóhelye. Miután egyikük sem tudott értesüléssel szolgálni a britek által keresett egyik felkelővezér hollétéről, három napon át válogatott kínzásoknak vetették őket alá. A katonák egyebek mellett fojtogatták, vasrudakkal ütlegelték, jeges vízzel locsolták le őket - áll a The Inependent on Sunday beszámolójában.

A szálloda portása meg is halt, miközben brit őrizetben volt; ebben az ügyben hat brit katona ellen folyik jogi vizsgálat - írta a lap.

A Queen's Lancashire Regimentről már május elején azt írta a Daily Mirror brit bulvárlap, hogy brutális kínzásoknak vetettek alá egy iraki őrizetest, de a beszámolót alátámasztó fotósorozatot a szakértői vizsgálat egyértelműen hamisítványnak minősítette. Az ügybe a minap belebukott a lap főszerkesztője, az újság pedig elnézést kért a hadseregtől.

Civileket gyilkolnak

A The Independent on Sunday vasárnapi riportja szerint az amerikai hadsereg "módszeresen gyilkol iraki polgári személyeket". a lapnak egy amerikai tengerészgyalogos őrmester azt mondta: csak az ő szakasza hat hét alatt 30 polgári lakost ölt meg. A katona elmondása szerint előfordult, hogy az alakulat megállított személyautók feltartott kézzel kiszálló utasait lőtte le.

A The Observer szerint ugyanakkor mentességet kapnak bármiféle jogi felelősségre vonás alól a brit és az amerikai katonák a június 30-ai iraki hatalomátadás után is. A legnagyobb baloldali vasárnapi brit lapnak katonai források azt mondták: a szövetséges erők teljes jogi immunitása a majdani iraki igazságszolgáltatással szemben a központi eleme annak, hogy a szövetséges hadvezetés egyetértését adja a hatalomátadásról intézkedő új ENSZ-határozat tervezetéhez.

A brit külügyminisztérium vasárnap annyit erősített meg az értesülésből, hogy a szövetséges erők státusa a június végi hatalomátadás után "felülvizsgálat alatt áll", és az egyik eleme lesz a készülő új ENSZ-határozatnak.