Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Megfutamították az amerikaiakat az iraki lázadók

2004.09.04. 19:09
Amerikai kudarccal ért véget Tell-Áfárban a tengerészgyalogság és az iraki nemzeti gárda közös akciója. A Szíriából átszivárgott terroristák bázisának tartott településen kemény ellenállásba ütköztek az amerikaiak, a harcoknak tizenhárom áldozata van. Kirkukban öngyilkos merényletet hajtottak végre, a rendőrakadémia sorozására váró újoncok közül tizenheten meghaltak.
Harminc halottja és legalább száz sebesültje van a harcoknak Irakban szombaton. A legtöbb áldozatot egy merénylet követelte az észak-iraki Kirkukban. A Kurd-arab vegyes lakosságú városban tizenheten meghaltak, harminchatan megsebesültek, amikor öngyilkos merénylő hajtott a helyi rendőrakadémia előtt várakozó újuncok közé.

Kudarc Tell-Áfárban

Az észak-iraki Tell-Áfár belvárosában vívott utcai harcokban legkevesebb 13 ember meghalt és 58 megsebesült, köztük egy találatot kapott amerikai helikopter két pilótája. Az összecsapások hat órán át tartottak a többségében síita arabok és türkmének lakta városban, amely az amerikai hadsereg szerint "a Szíriából érkező terroristák menedékhelyévé" vált.

Az amerikai hadsereg 2. gyalogos hadosztálya szombat reggel indított nagyszabású offenzívát városban, hogy "megölje vagy elfogja" egy - közelebbről meg nem nevezett - terrorista sejt tagjait. Az összecsapások a gerillák heves ellenállásába ütköző amerikai katonák és iraki nemzeti gárdisták visszavonulásával értek véget.

Az amerikai katonai közlemény szerint két "terroristát" megöltek és 18-at foglyul ejtettek, az iraki nemzeti gárda három tagja megsebesült. (Amerikai áldozatokról nem esett szó.)

Bolgár sérült

Fallúdzsában nyolc ember, köztük legalább öt polgári személy, sebesült meg egy amerikai hadseregnek tulajdonított tüzérségi támadásban. Szemtanúk szerint a tüzérségi lövedékek két házat találtak el a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő városban, a szunnita lázadók fellegvárában.

Könnyebben megsebesült egy bolgár katona, amikor a felkelők őrjáratukra támadtak péntek este a dél-iraki Kerbelában - számolt be szombaton a Sofia Morning News angol nyelvű bolgár újság internetes kiadásában. Bulgária csaknem 500 fős gyalogos egységgel járul hozzá az Irak középső déli részét ellenőrző, lengyel parancsnokság alatt álló többnemzetiségű erőkhöz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!