Ervin
14 °C
22 °C

Veszélyesek az Irakban tevékenykedő vallató vállalkozók

2004.06.12. 20:15
A személyzeti ügyekért felelős tiszt nem javasolta, hogy magáncégek alkalmazottjai halgasák ki az iraki fogolyokat, a hadsereg vezetői azonban nem vették figyelembe útmutatásait.
Az amerikai hadsereg annak ellenére szerződtetett vallatókat iraki és afganisztáni börtönökben fogva tartottak kihallgatására, hogy a szervezet egy belső irányelve tiltotta az ilyen gyakorlatot.

Az amerikai hadsereg személyzeti ügyekért felelős tisztje 2000 decemberében kelt, ma is érvényes útmutatásában azt írta: nemzetbiztonsági kockázattal jár, hogy a magánszektor dolgozói hírszerzési feladatokat látnak el. Patrick T. Henry arra figyelmeztetett: az amerikai hadsereg által szerződtetett kihallgatók tevékenységüket más országokban is kifejtő magánvállalatok dolgozói közül is kikerülhetnek. Az ilyen vallatók ráadásul nem tartoznak a hadseregen belüli parancsnoki lánc alá - áll a feljegyzésben.

A szóban forgó irányelv hatályos - ismerte el az amerikai hadsereg szóvivője, akit a The New York Times című amerikai napilap idézett szombati számában. Pamela Hart alezredes ugyanakkor hozzátette, hogy a hadsereg parancsnokainak jogukban állt eltekinteni az irányelvben foglaltaktól.

Tucatnyi magánvallató

Az amerikai hadsereg tucatnyi vallatót szerződtetett iraki és afganisztáni kihallgatások lefolytatása céljából. Közülük néhány személy ellen vizsgálat folyik, felderítendő a Bagdad közelében fekvő Abu Graib börtön foglyaival szembeni jogtiprások elkövetésében játszott szerepüket.

Az Abu Graibban történtekről az amerikai hadsereg vezérőrnagya, Antonio Taguba által készített jelentés egyebek mellett leszögezte: a börtönben gondot jelentett a magánszférából érkezett dolgozók felügyelete.