Géza
-12 °C
-4 °C

Huszein ügynökeit is bevetnék az amerikaiak

2003.11.10. 15:08
Síita és kurd milíciákra, és akár Huszein titkosszolgálatának volt ügynökeire bízná a terroristák elleni harcot Paul Bremer. Az amerikai főkormányzó szerint a helyiek jobban kiszűrhetnék az országba beszivárgott "pár száz hivatásos terroristát".
Huszein titkosszolgálatának egykori ügynökeit is bevetné a terroristák ellen Paul Bremer - írja a Times. Irak amerikai főkormányzója szerint a terroristák "látván az újjáépítési folyamat gyorsulását", várhatóan fokozni fogják tevékenységüket.

A londoni napilapnak nyilatkozva Bremer elmondta, nem tartja elég hatékonynak a szövetségesek hírszerzését a terroristák ellen. A főkormányzó megfontolandónak tartja azt a sokak által legalábbis ellentmondásosnak tartott elképzelést, hogy kurd és síita milíciákból alakítsanak "különleges erőt" - írja a Times. Az elképzelés hívei szerint ezeknek a csoportoknak sokkal jobb a helyismeretük, mint a koalícióé, és így a kívülállókat is jóval hatékonyabban tudják azonosítani.

Az amerikai kormányzó szerint "igen valószínűtlen", ugyanakkor "nem lehetetlen", hogy ebben a feladatban Huszein egykori titkosszolgálatosainak is szerep juthat. Bremer szerint az esetleges különleges erő valamennyi tagját alapos ellenőrzésnek és kiképzésnek vetnék alá.

A támadások mögött Bremer egyébként külföldi zsoldosokat sejt. Mint mondta, "néhány száz hivatásos terrorista" szivárgott be Szudánból, Szíriából, Jemenből és Szaúd-Arábiából.