Ervin
14 °C
21 °C

Lázadók az iraki rendőrségen

2004.04.22. 10:44
A frissen kiképzett iraki rendőrök alig ötven százaléka harcol az amerikaiak oldalán - ismerte el egy amerikai tábornok. A kiképzettek negyven százaléka nem akar irakiak ellen harcolni, tíz százalékuk konkrétan az amerikaiak ellen küzd.
Beszivárogtak a lázadók az iraki rendőri erők közé - jelentette ki a bagdadi körzetért felelős amerikai tábornok. Martin Dempsey vezérőrnagy szerint a koalíciós haderő által kiképzett iraki rendőrök tíz százaléka lázadó. További negyven százalék azért dezertált, mert nem tudja elfogadni az amerikai fennhatóságot.

Felerészt rendben

Dempsey továbbra is hisz abban, hogy az irakiak többsége támogatja a szövetségesek közigazgatását - írja a BBC. "a biztonsági erők ötven százaléka büszkén áll és kitart" - jelentette ki sajtótájékoztatóján a tábornok.

A rendőrséget a kiképzettek negyven százaléka hagyta el, Dempsey szerint azért, mert ők inkább egy iraki, mint egy amerikai vezetésű hierarchia kialakulásában bíztak. Ezek a rendőrök nem tudták elfogadni, hogy irakiak ellen kelljen harcolniuk.

Nem értik a belharcot

"Nehéz nekik elmagyarázni, miért támadnak irakiak honfitársaikra, hittársaikra, mert ez számukra elfogadhatatlan" - mondta Dempsey. A kiképzettek tíz százaléka ezzel szemben konkrétan az amerikaiak ellen dolgozik.

A vezérőrnagy szerint a szerdai bászrai merényletek egyetlen célja az volt, hogy elterelje a figyelmet Irak békésebb részeiről. A térséget felügyelő brit erők nem hiszik, hogy a robbantást a helyi síiták követték volna el. "A síiták nagy többsége elfogadja a bászrai brit jelenlétet" - jelentette ki egy védelmi minisztériumi tisztviselő.

A várost felügyelő csapatok vezetői szerint "al-Kaida-szerű elemek vagy a bukott rezsim hívei" követhették el a támadást.