József, Bánk
-7 °C
0 °C

Húsz halott egy iraki öngyilkos merényletben

2005.11.02. 17:01
Napnyugta, a Ramadán-böt lejárta előtt pár perccel hajtott egy tömöt piacra egy öngyilkos merénylő Muszajibban. A támadásban legaláb húszan meghaltak.

Legalább húszan életüket vesztették Irakban egy öngyilkos merényletben, jelentette a BBC. Egy iraki lázadó autójával hajtott az emberek közé Muszajibban. A városban több robbantás is volt az idén, júliusban közel százan vesztették életüket, amikor egy merénylő egy olajszállító teherautó mellett robbantotta fel magát.

A merénylő a nap egyik legforgalmasabb szakában, napnyugta előtt hajtott egy piaci sokadalom közepébe. A muzulmán világban a Ramadán-böjt időszaka van, azaz a hívők csak napnyugta után fogyaszthatnak ételt és italt, ezért különösen sokan várakoztak már a piacon.

"A lázadók a lehető legtöbb ember megölésére törekedtek" - jelentette ki a BBC-nek Muthana Kalid rendőrfőnök. Mint mondta, az áldozatok nagy része civil. Muszajobot jellemzően síiták lakják. A lakosság többsgét adó népcsoport Szaddám alatt elnyomásban élt, a diktatúra bukása óta a főként szunnita lázadók gyakori célpontjai.

Az amerikai hadügyminisztérium hét eleji jelentése szerint 2004 hjanuárja óta mintegy 28 000 iraki vesztette életét vagy sebesült meg a lázadók támadásaiban. Az amerikai törvényhozás képviselőinek kérésére készült jelentés nem számol be arról, hogy hány iraki vesztette életét az amerikai hadműveletekben.