Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Évekig Irakban maradnának az amerikaiak

2004.02.20. 14:55
A július 1-i hatalomátadás után is Irakban tartaná csapatait az Egyesült Államok. Amennyiben azonban az iraki kormány távozásra szólítja a katonákat, az amerikaiaknak menniük kell. A Pentagon szerint az irakiak szívesen látják az amerikaiakat.
Még évekig szükség lehet az amerikai hadsereg iraki jelenlétére - írja az AP amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva. Egyelőre azonban még nincs kidolgozva ennek feltételrendszere.

Kitessékelhetik a csapatokat

Az amerikai elképzelések szerint az iraki kormány közvetett választások után állna fel. Mivel ennek legitimitását a megszálló haderő biztosítaná, az AP által megkérdezett szakértők szerint valószínűleg örömmel fogadná az amerikaiak jelenlétét. Abban az esetben, ha közvetlen választásokra kerülne sor, már kérdéses, hogy maradhatnak-e az amerikai csapatok.

A közvetlen választások lehetőségét az amerikaiak a biztonsági okokra hivatkozva elvetették, mivel azonban azt a többségi síita lakosság egyöntetűen követeli, független ENSZ-vizsgálatot kezdeményeztek a kérdésről.

Még csak terveznek

Amennyiben az iraki kormány távozásra szólítaná az amerikai csapatokat, "a nemzetközi jog alapján ki kell vonulni" - jelentette ki az AP-nek Anthony Cordesman, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központjának (CSIS) munkatársa.

Véleményével szemben a Pentagon szerint az irakiak többsége szívesen látja az amerikai csapatokat. "Szerintem elég jól értik, hogy a koalíció sokat tud tenni Irak biztonságáért" - jelentette ki az AP-nek Larry Di Rita, Rumsfeld védelmi miniszter szóvivője.

Az iraki kormány felügyelete melletti folytatólagos amerikai jelenlét tervei "kidolgozás alatt állnak" - mondta Di Rita, aki nem kívánta bővebben részletezni ezeket.

Törvénytől védve

A külföldön szolgálatot teljesítő amerikai csapatok státusát kétoldalú megállapodásokkal szokta szabályozni az Egyesült Államok. Ennek hiányában az amerikai katonák cselekedetei az iraki törvények hatálya alá eshetnek - ez az AP-nek nyilatkozó Cordesman szerint akár problémákat is felvethet. Az AP szerint egyelőre kérdéses, hogy az amerikai kormányzat ki tudja-e dolgozni június 30-ig, az iraki hatalomátadásig a megállapodás tervezetét.