Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Januárban támadják meg Irakot?

2002.09.09. 17:05
Irak néhány hónapon belül képes lenne atomfegyver előállítására, ha hasadóanyagra tenne szert külföldi forrásból, állítja a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS). Ugyanakkor egy francia szakértő szerint az Egyesül Államok mindenképpen támadni fog, az Irak elleni offenzíva várható időpontja január.
A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) szakemberei szerint Irak néhány hónapon belül képes lenne atomfegyver előállítására, ha hasadóanyagra tenne szert. A jelentés megállapítja hogy Irak nem rendelkezik atomfegyverrel, és nincs hasadóanyag-gyártásra alkalmas létesítménye sem. Ennek megépítése több évbe telne, még hatékony külföldi segítséggel is.

Lépfene Irakban Rakéták

Az ország ezen kívül csekély számú, 650 kilométer hatósugarú ballisztikus rakétával rendelkezik, amelyek képesek vegyi és biológiai fegyverrel felszerelt robbanófejek célbajuttatására. A rakéták segítségével Irak képes elérni a térségbeli államok, Irán, Izrael, Kuvait, Jordánia és Szaúd-Arábia területét. Irakban nincsenek hosszú hatótávolságú rakéták gyártására képes létesítmények, és jelentős külföldi segítséggel évekbe telne ezek felépítése.

Háború télen?

Az amerikai retorika túl messzire ment ahhoz, hogy a meghátrálás látszata nélkül visszakozni tudjon az Irak elleni háborútól - vélekedik a Nemzetközi Kapcsolatok Francia Intézetének (IFRI) vezetője. Thierry de Montbrial, az intézmény igazgatója kijelentette: a valószínű támadás szempontjából a legkedvezőbb a téli időszak, ezért jövő év elejére várja Washington akcióját. A hadjárat az 1991-es öbölháborúhoz hasonlóan ezúttal is nyilván hetekig tartó tömeges légibombázásokkal kezdődik majd, de a csapatok odatelepítésére már mostantól fel kell készülni.

Franciaország szerepéről szólva az IFRI vezetője elmondta: ha Bagdad nem engedi be az ENSZ-ellenőröket, Párizs valószínűleg hozzá fog járulni, hogy a BT felhatalmazást adjon a katonai intervencióra. Kétségesnek ítélte viszont, hogy ebben Franciaország a szimbolikusnál nagyobb részt vállalna.

Nem lesznek felszabadítók

Az amerikai katonai fellépés esetén elsődlegesen az jelent majd problémát, vélik a szakértők, hogy a bombázásoktól, illetve a tíz éve tartó embargótól meggyötört lakosság nem fogja felszabadítóként fogadni az amerikai katonákat. Másrészt egyelőre nyoma nincs bármilyen más hiteles kormányzati erőnek, amely Szaddám helyébe léphetne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!