Árpád
-2 °C
3 °C

Véget ért a túszdráma az iraki nagykövetségen

2002.08.21. 06:37
Ellenállás nélkül megadták magukat a berlini iraki nagykövetséget megszálló túszejtők a német rohamrendőröknek. Irak szerint az akció mögött az amerikai és cionista titkosszolgálatok állnak, ám Németországot nem vádolják cinkossággal.
Körbevették, majd megrohamozták kedd este Irak berlini nagykövetségét a német rohamrendőrök. Az akciót, melyhez a bagdadi vezetés is hozzájárult, mesterlövészek biztosították, a túszejtők ellenállás nélkül megadták magukat. Az épület megrohamozásakor a túszok közül senki sem sérült meg. A behatolók négy személy ejtettek fogságukba. Kettőt közülük még a külképviselet megszállása alatt elengedtek.

Két sérült

A szabadon engedett túszok egyikének a szemébe könnygáz került, míg másikukat - egy nőt - sokkos állapotban szállítottak kórházba. A másik két túszt a német kommandósok szabadították ki. Egyelőre nem tudni, hogy az iraki nagykövet a túszok között volt-e. Irak kedden terrorista cselekménynek minősítette Irak berlini nagykövetségének elfoglalását, amely mögött Bagdad szerint amerikai és cionista titkosszolgálatok álltak.

Nem félnek

Amerikai és cionista titkosszolgálatok zsoldjában álló fegyveresek támadtak a külképviseletre, majd túszul ejtették a nagykövetség munkatársait - áll az iraki külügyminisztérium közleményében. A külföldön élő iraki ügynökök akciója semmilyen befolyással nem lesz az ország külképviseleteinek működésére - vélte Tarik Aziz külügyminiszter. Bagdad nem feltételezi, hogy a német rendőrség cinkosságot vállalt volna a támadókkal - szögezte le. Irak komolyan veszi az amerikai támadásról szóló fenyegető jelzéseket, az irakiak készek megvédeni országukat - válaszolta az iraki külügyminiszter újságírói kérdésre.

Korábban ismeretlen szervezet

"Békés és időben korlátozott akcióról" van szó - közölteék korábban a túszejtők - melynek célja nyomatékot adni követelésüknek, hogy érjen véget Szaddám Huszein iraki elnök uralma. A londoni székhelyű Iraki Nemzeti Kongresszus, a legnagyobb száműzetésben működő iraki ellenzéki szervezet elítélte a követségfoglalást. "Felszabadító háborúnkat kizárólag Irak területére korlátozzuk" - mondta a legkevesebb hat nagyobb ellenzéki csoportot tömörítő szervezet szóvivője. "Igyekszünk további információkat szerezni ezekről az emberekről. Nem bocsátjuk meg az ilyen erőszakot" - tette hozzá. Az Iraki Nemzeti Kongresszus úgy értesült, hogy a berlini nagykövetséget megszálló csoport néhány hónapja alakult Németországban élő iraki ellenzékiekből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?