Géza
-12 °C
-4 °C

Szuperbombázók iraki bevetésen

2003.03.15. 10:14
Miközben az amerikai légierő B-1-es szuperbombázói megkezdték az iraki radarállomások bombázását, Irak újabb fegyverzet-megsemmisítéről szóló dokumentumot adott át az ENSZ-nek. Bagdad harminc oldalban foglalta össze a VX típusú ideggáz-, illetve antrax(lépfene)-készletének elpusztítását, amelyről korábban azt állította, hogy már 1992-ben megsemmisült.
Először vetett be B-1-es nehézbombázót pénteken az amerikai légierő az iraki repülési tilalmi övezetekben észlelt célpontok ellen - közölték a Pentagonban. Az amerikai illetékes szerint a bombázó műholdvezérlésű bombát dobott le egy mozgatható iraki radarállomásra az ország nyugati részén. Itt néhány ilyen radart fedezett fel a felderítés, de a Pentagon nem pontosította, hogy a légi akcióban hány gép vett részt, s egy vagy két B-1-es bevetésére került sor. Amerikai részről fenyegetésnek tekintik az iraki radarok mozgását a tilalmi övezetben, s ezért azonnal támadják a légvédelmi eszközöket. A B-1-es adja az amerikai hadászati légierő gerincét, a hangsebességnél gyorsabb bombázó ugyanakkor 84 darab, egyenként 225 kilogrammos bombát is vihet fegyverzetként. Az öböl térségébe vezényelt legnagyobb gép a B-1 hadászati nehézbombázó repülőgép, változtatható szárnyállással.

Valós bizonyítékokat tartalmaz

Bagdad az ENSZ fegyverzetellenőrei számára készített, több mint harminc oldalas jelentésben tisztázza VX típusú ideggáz-, illetve antrax(lépfene)-készletének megsemmisítését, bizonyítva ezzel együttműködési készségét a világszervezettel - közölte Mohamed Alduri, Irak állandó ENSZ-képviselője. Alduri a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva pénteken elmondta, hogy a dokumentum "valós bizonyítékokat tartalmaz arra nézve, hogy nem rendelkezünk már ilyen anyagokkal, azokat megsemmisítették". Bagdad korábbi közlései szerint a jelentésnek még pénteken meg kellett volna érkeznie az ENSZ-hez, de az iraki diplomata szerint ez még nem történt meg. Az ENSZ fegyverzetellenőrei még nem bizonyosodtak meg arról, hogy Irak minden tiltott anyagot megsemmisített, de Bagdad hamarosan meg fogja győzni őket - mondta az iraki ENSZ-képviselő. Bagdad korábban azt állította, hogy vegyi- és biológiaifegyver-készleteit már 1992-ben megsemmisítette, de ezt eddig nem tudta bebizonyítani.

Visszavárják a megfigyelőket

Az ENSZ-megfigyelőknek az iraki-kuvaiti határzónába való visszaküldését szorgalmazta Bagdad, kérve a világszervezetet korábbi döntésének megváltoztatására. Az iraki tv pénteki jelentése szerint - amelyet a BBC ismertetett - Nadzsi Szabri Haditi iraki külügyminiszter arra kérte Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, hogy a nemzetközi megfigyelők térjenek vissza az öbölháborút követően az iraki-kuvaiti határon létesített demilitarizált övezetbe. Háború esetén ezen a területen keresztül lendülnének támadásba az amerikai szárazföldi erők, s Szabri szerint az ENSZ-megfigyelők egyik feladata éppen az agressziós cselekedetek megakadályozása e határszakaszon keresztül. New Yorkban egy ENSZ-szóvivő megerősítette, hogy a világszervezet főtitkára megkapta az iraki külügyminiszter levelét. ENSZ-források szerint egyébként a megfigyelőket csak a demilitarizált övezet iraki részéről vonták vissza, kuvaiti oldalról tovább folytatják a határzóna ellenőrzését, ráadásul sokkal intenzívebben.