Mátyás
-6 °C
1 °C

Enyhülne az iraki embargó

2001.05.17. 09:41
A francia, kínai és orosz enyhítések után a britek és az amerikaiak a 11 évvel ezelőtti, Irakkal szemben bevezetett gazdasági szankciók könnyítését tervezik. A változás azt jelentené, hogy Irak több árucikket importálhatna, ám továbbra sem mindent.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában a jövő héten tárgyalják azt a határozattervezetet, amely a 11 évvel ezelőtt felállított, Irak-ellenes gazdasági szankciókat kívánja enyhíteni. A britek által kezdeményezett és az amerikaiak által is támogatott terv szerint Irak a jövőben szabadon kereskedhet bármilyen áruval, kivéve az ENSZ tiltási listáján lévőkkel. A fegyverhez kapcsolódó áruk az ENSZ szigorú ellenőrzése alatt maradnak.

Az embargó története

1990-ben az ENSZ teljes gazdasági embargót rendelt el Irak ellen, miután Szaddam Husszein hadserege megtámadta a szomszédos Kuvait államot. Az ENSZ később az ételt olajért program keretében bizonyos kvótájú olaj eladását engedélyezte Iraknak, a befolyó pénzeket egy ENSZ által ellenőrzött számlára helyezték el, a pénzt Irak élelmiszer-vásárlására használhatta fel. A programnak köszönhetően 24 milliárd dolláros ellenőrzött bevételhez jutott Irak, a csempészett olajból becslések szerint csupán 1,5 milliárd dolláros bevétele származott 2001-ben.

Irak minden szinten tiltakozott a szankciók ellen. Az ország azzal a példával ecsetelte a helyzetet, hogy az ENSZ megtiltotta a ceruzák importját, mondván, a bennük lévő grafitot katonai célokra használhatják. Az amerikai gazdasági növekedés lassulásával küszködő George W. Bush elnök lelkes támogatója lett a szankciók enyhítésének.

A szankciók nem érték el a kívánt hatást

Kína, Franciaország és Oroszország a britekkel és az amerikaiakkal ellentétben már korábban szorgalmazta az Irak-ellenes szankciók feloldását, mondván, azok nem érik el a kívánt hatást, és csupán az iraki nép nyomorúságát eredményezik. Franciaország a múltban, megszegvén az embargót, kereskedelmi járatot indított Bagdadba, amivel több üzletember, politikus érkezett Irakba. A járat egyszeri volt, hatására az új román kormány egyes tagjai is elutaztak Bagdadba.

Irak mindent importálhat, kivéve, ami tiltott

A határozattervezetről egy brit diplomata a BBC-nek azt nyilatkozta: egy olyan rendszernek mond búcsút Irak, ahol semmit sem importálhatott, kivéve az engedélyezett árukat, és egy olyan rendszer léphet életbe júniustól, mikor Irak mindent importálhat, kivéve a tiltólistán lévő javakat.

Az olajat ételért programhoz hasonlóan a tiltólistát hathavonta felújítanák, és a kereskedelemből befolyó pénzt is az ENSZ ellenőrizné. Az ENSZ ugyanakkor Irak határainak ellenőrzését is megerősítené, megelőzendő a tiltott listán lévő javak és fegyverek csempészését. A britek által benyújtott határozattervezetről az olajat ételért program június 4-i ülése előtt szeretnének szavazni.