Emőke
-4 °C
9 °C

Szaddám hülyeségnek nevezte az 'okos' szankciókat

2001.05.22. 14:10
Szaddám Husszein, Irak teljhatalmú ura visszautasította a britek által ajánlott, és az amerikaiak támogatta szankcióenyhítéseket. Mint fogalmazott, az új szabályok "hülyébbek" lennének a jelenlegieknél. Az ENSZ hétfőn kezdte meg az okos szankcióknak nevezett ajánláscsomag tárgyalását.
Szaddám Husszein elutasította azt a britek által ajánlott, és az amerikaiak által gazdasági megfontolásokból támogatott ENSZ-ajánlást, mely az Öböl-háború után kirótt gazdasági szankciókat enyhítené. Az okos szankcióknak is nevezett ajánlat lényege: egy olyan rendszer helyett, ahol semmit sem importálhatott, kivéve az engedélyezett árukat, egy olyan rendszer léphet életbe júniustól, melynek értelmében Irak mindent importálhat, kivéve a tiltólistán lévő javakat.

Az ajánlott okos szankciók 'hülyébbek'

Szaddam Husszein
Visszautasítja az "okos szankciókat"
Szaddám Husszein nyilatkozatát a hivatalos, állami INA hírügynökség ismertette, mely szerint egy kormányülésen közölte: vissza fogja utasítani az okos szankciókat, melyek sokkal "hülyébbek" mint a jelenlegi megszorítások. Alternatívaként az iraki diktátor a gazdasági szankciók teljes eltörlését szorgalmazta.

Az államfő szerint az "okos szankciók" melletti amerikai lobbizás azt mutatja, hogy az amerikaiak elismerik, az 1990 óta érvényben lévő szigorítások nem érték el céljukat. Szaddám közölte: bár az embargó sokat ártott Iraknak, de Amerika veszített nemzetközi tekintélyéből, és elvesztette az arab néphez fűződő jó kapcsolatait.

A gazdasági embargó 11 éve van érvényben

A 11 éve érvényes embargó gazdasági hatásai leginkább az iraki szegényeket sújtotta, a jelenlegi vezetés Szaddám Husszeinnel az élen fényűzően él. Az embargót valamelyest enyhíti az olajat élelmiszerért elnevezésű ENSZ-program, ami 24 milliárd dolláros ellenőrzött bevételhez jutatja Irakot. A nemzetközi piacokra kicsempészett olajból 1,5 milliárd dolláros bevétele származott Iraknak 2000-ben.

Az okos szankciókról az ENSZ Biztonsági Tanácsában folynak a tárgyalások. A BT tagjai remélik, hogy még az olajat élelmiszerért program június 4-re tervezett tanácskozása előtt sikerül elfogadni az okos szankciókról szóló tervezetet.