Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Virágcsokrokkal vagy ideggázzal fogadja Irak az amerikaiakat?

2002.10.07. 13:52
Bagdad véres hadszíntérré alakul, a tévék a Ryan közlegény megmentésének utolsó negyedórájához hasonló bombazáporról tudósítanak, de az is lehet, hogy a diadalmasan bevonuló amerikai felszabadítókat virágcsokrokkal fogadják a helyi lakosok. Megválaszolatlan kérdések, amelyek alapvetően befolyásolják a katonai akció sikerét.
Ha háborúra kerül sor, Amerika legyőzi Irakot - alakított ki egységes véleményt a kongresszus az Irak elleni támadás legfontosabb kérdésében. Az Egyesült Államok törvényhozásában ezen a héten kezdik meg a szenátus és a képviselőház közös határozatának vitáját. A törvényhozók várhatóan teljes körű felhatalmazást adnak George W. Bushnak és kormányának akár az ország megszállására és Szaddam Husszein megbuktatására is.

"Husszein zsarnok, fenyegetést jelent a közel-keleti békére és stabilitásra" - nyilatkozta a Washington Postnak Carl Levin, a szenátusi Fegyveres Erők Bizottsága demokrata elnöke. Az egyetértés hátterében azonban számos megválaszolatlan kérdés rejtőzik, mely alapvetően meghatározza, sikeres lehet-e az amerikai katonai akció - írja a Post.

Hataloméhes túlélő

Kérdéses például, hogy a hidegháborús elrettentés stratégiája elégséges lehet-e Husszein megfékezéséhez. Számos szakértő szerint az agresszív elrettentés taktikája, mely Irán esetében bevált, Iraknál is működhet. Irán a szakértők szerint sokkal előrehaladottabb a nukleáris fejlesztések terén nyugati szomszédjánál, és a terrorizmust is nyíltabban támogatja, mégis kerüli a nyílt konfliktust az Egyesült Államokkal. Husszein ugyan "mélységesen gonosz, valójában csak egy hataloméhes túlélő", ezért nem valószínű, hogy tömegpusztító fegyvereit terroristák kezére játszaná - nyilatkozta a Postnak Brent Scowcroft, Bush nemzetbiztonsági tanácsadója. Véleménye szerint ezért Irak esetén is elégséges az elrettentés.

Az al-Kaida Irak riválisa

Nem támasztja alá ezt a véleményt Husszein korábbi viselkedése, az iraki diktátor 1993-ban merényletet szervezett az idősebb George Bush ellen, légvédelme többször is tüzet nyitott a repülési tilalmi zónában járőröző szövetséges repülőkre - írja a napilap. Ezért sokan, köztük Bush elnök is, úgy gondolják, az elrettentés nem elégséges, főleg a szeptember 11-i terrortámadások óta. Az amerikai kormányzat több tagja szerint ugyanis Husszein kapcsolatban áll az al-Kaidával. Daniel Benjamin, a Nemzetbiztonsági Tanács volt terror elhárítási igazgatója szerint azonban a világi Irak és a vallási fanatikus al-Kaida sokkal inkább természetes ellenségek, mint együttműködő partnerek. Ha azonban mégis beigazolódik a terroristák és Irak kapcsolata, az az azonnali csapás szükségességét támasztja alá - véli a napilap.

'Olyan lesz, mint a Ryan közlegény utolsó negyed órája'

Kiszámíthatatlan az iraki hadsereg reakciója egy esetleges támadásra. "A hadsereg többsége nem harcolna Husszeinért. Egyre gyakoribbak a dezertálások a hadsereg és az elit Köztársasági Gárda köreiben" - vázolta az optimistább forgatókönyvet Thomas McInerney, a légierő nyugalmazott altábornagya. Előfordulhat azonban, hogy a vegyi fegyverek használatára felhatalmazott helyi parancsnokok gáztámadásokat indítanak Izrael és a közelítő amerikai csapatok ellen.

"A rémálom-forgatókönyv szerint a Köztársasági gárda és a nehéztüzérség hat-hat ezrede beássa magát Bagdad házai közé. Az utcai harcokban civilek és amerikai katonák ezrei veszítik életüket, a világ élő egyenes közvetítésben nézi, ahogy sűrűn lakott városrészeket bombáz az amerikai hadsereg. Az egész úgy néz ki, mint a Ryan közlegény megmentésének utolsó negyedórája" - magyarázta Joseph Hoar tábornok, az Egyesült Államok központi parancsnokságának korábbi vezetője.

Virágcsokros fogadtatás, esetleg polgárháború

Hasonlóan kiszámíthatatlan az iraki nép válasza az amerikai katonai akcióra. "Bagdad és Baszra lakói virágcsokrokkal fogják ünnepelni a felszabadító amerikai csapatokat" - örvendezett előre Fouad Ajami, a John Hopkins egyetem arab professzora. Mások szerint valószínűbb, hogy az országban polgárháború tör ki, és az egykori Irak helyén kurd, síita és egyéb törpeállamok jönnek majd létre. Hogy ezt elkerüljék, az amerikaiaknak tartósan meg kellene szállniuk Irakot, ennek az eshetőségnek a megtárgyalását a Post szerint Bush kormányzata eddig messziről elkerülte.

Bush adhat választ

Hogy az Egyesült Államok nagyobb biztonságban lesz-e az Irak elleni háború után, az a fenti kérdésekre adott válaszok függvénye. Ezt azonban már nem a kongresszus fogja megválaszolni. Ahogy azt IV. John D. Rockefeller, Nyugat-Virginia demokrata szenátora megjegyezte: "Nincsen válaszunk minden kérdésre, és nem is lesz. A válaszokat az Egyesült Államok elnöke adhatja meg."