Ágnes
-1 °C
2 °C

Erőszakhullám Irakban, robbantások és lövöldözés országszerte

2006.02.13. 14:25
Négy pokolgép is robbant Irakban hétfőn, egy bagdadi bank előtt várakozók között öngyilkos merénylő hozta működésbe a testére rögzített bombát, nyolcan meghaltak. Baakúbában ismeretlen támadók öt embert lőttek le, Bagdadban is agyonlőttek két irakit, el-Iszkanderíjában két rendőr halt meg egy robbanásban.

Öngyilkos merénylő felrobbantotta a testére erősített robbanószerkezetet egy bagdadi bank előtt várakozó sorban - közölte egy iraki rendőri forrás. Nyolc halálos áldozatról, legalább harminc sebesültről - köztük három gyerekről, kilenc nőről és egy rendőrről - szólnak az első jelentések. A robbanás nyomán véres testek hevertek szerte az utcán.

Két személy szenvedett sérüléseket Bagdadban egy további pokolgép robbanásától. Bagdad Szadrváros negyedében egy rendőrrel végeztek, a nyugati Amaríja negyedben az olajipari minisztérium egyik munkatársát lőtték le.

A fővárostól, Bagdadtól hatvan kilométernyire északra fekvő Baakúbában ismeretlen támadók lelőttek öt személyt, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa nevű síita politikai tömörülés tagjait. Nem ismeretes, hogy a támadás összefügg-e az illetők politikai tevékenységével.

Két rendőr vesztette életét és egy megsérült egy pokolgép robbanása következtében a Bagdadtól hatvan kilométernyire délre fekvő el-Iszkanderíjában. Ramádiban egy magas rangú rendőrtisztet öltek meg.

Ismeretlenek pokolgépes merényletet kíséreltek meg a kettős, iraki-amerikai állampolgárságú, szunnita arab Ajham asz-Szamarrái volt villamosenergia-ügyi miniszter gépkocsikonvoja ellen. Az exminiszter sértetlenül átvészelte a támadást, három testőre és egy járókelő azonban megsérült.