Zarkávi halála Bush dicsősége

2006.06.21. 06:53
Egy közvélemény-kutatás adatai szerint az amerikaiak bizakodóbbak Zarkávi halála és Bush bagdadi látogatása óta az iraki helyezettel kapcsolatban. Az amerikaiak 52 százaléka akarja a csapatkivonást.

Az amerikai társadalom egy közvélemény-kutatás szerint derűlátóbbnak mutatkozik az iraki helyzettel kapcsolatban azt követően, hogy június 7-én megölték Abu Muszab az-Zarkávit, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának a vezérét és George Bush elnök majd egy héttel később váratlan látogatást tett Bagdadban.

A Pew intézet felmérése alapján a megkérdezettek 53 százaléka vélekedett úgy, hogy a dolgok menete inkább jobban alakul. Az ezt firtató kérdésre áprilisban 47, márciusban pedig 43 százalékuk válaszolt igennel.

Haladás

A szondázásba bevont személyek 48 százaléka tartja úgy, hogy az amerikai csapatok haladást értek el a felkelőkkel szemben, míg márciusban csak 36 százalékuk vélekedett így.

A két esemény valamelyest javított Bush népszerűségi indexén is: most a megkérdezettek 36 százaléka volt az elnök tevékenységével elégedett, míg áprilisban 33 százalékuk. Igaz, februárban Bush elismertsége a 40 százalékos szintig szökött fel. Magfigyelők azonban emlékeztetnek arra, hogy 2003 decemberében, miután elfogták Szaddám Huszein volt iraki elnököt, Bush népszerűsége hirtelen ugrásszerűen emelkedett, de nem bizonyult tartósnak ez a folyamat.

Az amerikai csapatok kivonásának megítélésében lényegében nincs eltérés a korábbiakhoz képest: ezekben a napokban a reprezentatív felmérés szerint az amerikaiak 52 százaléka véli úgy, hogy rögzíteni kellene már a katonák hazatelepítésének a menetrendjét szemben az áprilisi 53 százalékos adattal.

Az felmérésben résztvevők 45 százalékának az a véleménye: a lehető leghamarabb ki kellene vonni Irakból az amerikai csapatokat, míg 50 százalékuk szerint erre csak akkor kerülhet sor, amikor az iraki biztonsági helyzet már stabillá vált.

A június 14-e és 19-e között elvégzett felmérésbe 1501 személyt vontak be. A hibahatár 3-4 százalék.  • Hírek
  • Támogatások