Szilárda
0 °C
6 °C

Megrendezte saját temetését

2003.06.29. 13:57
A megdöntött iraki rendszer egykori elithadseregének vezérkari főnöke valószínűleg életben van, és egy sivatagi kisvárosban bujkál. Szeifeddin Fulajjih Haszan Taha al-Ravi a tizenkettedik az Egyesült Államok által leginkább körözött iraki csúcsvezetők listáján.
A The Sunday Times információi szerint a háború után feloszlatott Köztársasági Gárda egykori vezérkari főnöke Bagdadtól néhány száz kilométernyire rejtőzködik. A háború végnapjaiban Haszan elterjesztette, hogy a bagdadi repülőtér elleni támadásban meghalt, és még áltemetést is rendezett magának, tudta meg a hetilap "megbízható közvetítőktől".

Nincs kapcsolatban Szaddámmal

Haszan a közvetítők útján leírta, miképpen vált el a megdöntött Szaddám Huszein elnök két fiától április tizenegyedikén, két nappal az iraki fővárosnak az amerikai csapatok általi bevétele után. "Vége, vége" - mondta állítólag Szaddám Udajnak és Kuszajnak a bagdadi utcán. Kuszaj, a fiatalabb sírva kérte apját, hogy mellette maradhasson, és együtt rejtőzzenek el. Szaddám azonban így felelt neki: "ha szétválunk, akkor nagyobb az esélyünk az életben maradásra".

Haszan azt mondta, hogy ettől a naptól fogva megszűnt minden kapcsolata Szaddámmal és fiaival. Mindamellett feltételezte, hogy Szaddám még mindig Irakban van, írta brit vasárnapi újság.