Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

'Huszein pénzeli a gerillákat'

2003.12.02. 07:24
A megbuktatott iraki elnök, Szaddám Huszein áll az amerikai katonák ellen, Irakban végrehajtott sorozatos támadások mögött. Ezt hangoztatta a France 2 francia televíziónak adott, hétfő esti nyilatkozatában Dzsalál Talabani, az amerikaiak által kinevezett ideiglenes iraki kormányzótanács leköszönő elnöke.
Talabani, aki egyben a Kurdisztáni Hazafias Szövetség vezetője is, annak a nézetnek adott hangot, hogy Szaddám Huszein pénzeli és toborozza külföldről a terroristákat, s hozzátette: a hatalmától megfosztott iraki elnök és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet közötti kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza.

Az ideiglenes kormányzótanács elnöke különösen problematikusnak nevezte a szomszédos országokkal, Szíriával, Jordániával és Szaúd-Arábiával fennálló nyitott határokat. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a terroristák a szóban forgó országok kormányainak tudta nélkül lépnek be Irakba.

Új elnök

Az ideiglenes kormányzótanács soros elnöki minőségében ez volt Talabani utolsó nyilatkozata, a testület új elnöke ugyanis keddtől Abdel-Azíz al-Hakím, aki egyben az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsa nevű síita szervezet vezetője. Abdel-Azíz al-Hakím korábban bírálta a hatalomátadás amerikai tervét, és több más síita méltósággal együtt mielőbbi választásokat sürgetett.

A legtekintélyesebb síita vallási vezetők fenntartásai ellenére az Egyesült Államok kitart az iraki hatalomátadás eredeti tervei mellett. Ezt erősítette meg helyi idő szerint hétfő délutáni sajtóértekezletén Richard Boucher, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője.

A külügyminisztériumi állásfoglalásra azt követően került sor, hogy az amerikai kormányzat fő partnerének számító és általa kijelölt ideiglenes kormányzótanács is azt hangoztatta: át kell gondolni azt a november 15-én az Egyesült Államok vezette koalícióval kötött megállapodást, amelynek értelmében 2004. június végén a kormányzótanács feloszlik, s az irányítási jogkörök közvetett választások útján átkerülnek egy ideiglenes iraki átmeneneti kormány kezébe.

Ugyanakkor az első közvetlen választásokat csak 2005. március 15-én tartanák. Néhány nappal ezelőtt az iraki síita vallási közösség legfőbb vezetője, Ali Husszeini al-Szisztani ajatolláh a tanács tagjaival találkozva azonnali közvetlen választásokat követelt, hangsúlyozva: azt szeretné, ha kikérnék az iraki lakosság véleményét.

Felállt az iraki összekötő csoport

Kofi Annan ENSZ-főtitkár elnökletével megkezdte munkáját a világszervezet keretei között működő iraki összekötő csoport. A tizenhét ország képviselőiből álló testület, amely diplomáciai eszközökkel igyekszik elősegíteni az iraki rendezést, első ülésén meghatározta tevékenységének fő prioritásait, mindenekelőtt az újjáépítés segítését, a gazdaság talpra állítását, a hatalomátadás meggyorsítását, valamint a biztonsági helyzet javítását.

A japán kormány elhalasztotta arra vonatkozó döntését, hogy nem harcoló alakulatokat küld Irakba az Egyesült Államok vezette koalíció segítésére. A halasztásra azt követően került sor, hogy a hét végén Irakban fegyveres támadás következtében életét vesztette két japán diplomata. Keddi tokiói sajtójelentések szerint a döntés nem került le a napirendről, de mindenképp késedelmet szenved.