Konrád
8 °C
26 °C

Dzsavád al-Máliki Irak miniszterelnöke

2006.04.22. 16:47
Irakban kormányalakítási megbízást kapott Dzsavád al-Máliki, aki óriási feladatokkal néz majd szembe: le kell szerelnie a fegyveres lázadást, enyhíteni a polgárháborúval fenyegető vallási ellentéteket és meg kell mentenie a gazdaságot. Az elnöknek egy hónapja lesz a kormány megalakítására.

Összehívták szombat délutánra az iraki parlamentet, miután a politikai alkudozások eredményeként valószínűvé vált, hogy megválaszthatják az ország fő tisztségviselőit. Az ülésen kormányalakítási megbízást kapott Dzsavád al-Máliki síita politikus, miután a pártok már korábban megegyeztek személyében. A parlament délutáni ülésén újabb hivatali időszakra megválasztották a kurd Dzsalal Talabani eddigi államfőt, és egy síita és egy szunnita felekezethez tartozó helyettest adtak mellé. Talabani ezután kérte fel Málikit a kormány megalakítására.


Dzsavád al-Máliki

Adnan Pacsacsi, a parlament elnöke korábban bejelentette, hogy a biztonságosnak tekintett bagdadi "zöld övezetben" ülésezik a december 15-én megválasztott parlament. Előzőleg kiderült, hogy az összes politikai csoportosulás alkalmasnak tartja a miniszterelnöki tisztségre a választások óta eltelt hónapok alkudozásaiból győztesen kikerült síita Dzsavád al-Málikit. Elvi megállapodás született arról is, hogy az eddigi államfő, a kurd Dzsalal Talabani megtartja posztját, a két alelnök egy-egy síita és szunnita lesz, s a parlament élére egy szunnita politikus kerül, síita és kurd helyettessel.

Dzsavád al-Máliki óriási feladatokkal néz majd szembe a nemzeti egységkormány vezetőjeként: le kell szerelnie a fegyveres lázadást, enyhíteni a polgárháborúval fenyegető vallási ellentéteket és meg kell mentenie a gazdaságot. Korábbi nyilatkozataiban egy családnak minősítette az irakiakat, és kiállt az ország egysége mellett. Egy hónapja lesz a kormány megalakítására, benne a kulcsfontosságú posztok: a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium és az olajipari minisztérium elosztására.

A régen várt politikai megállapodás ellenére folytatódtak az erőszakos cselekmények Irakban. Az északi országrészben két pokolgépet robbantottak fel egy piacon, úgy időzítve, hogy a második a mentőkkel végezzen. Két ember halt meg, 17 megsebesült. Bagdadban tíz meggyilkolt ember holttestére bukkantak az éjszaka elteltével.