Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megérkezett iraki táborhelyére a magyar főerő

2003.08.29. 07:14
Megérkezett Al-Hillahba a magyar zászlóalj fő ereje. A kétnapos menet során Kuvaitból Irak belsejéig amerikai katonák biztosították a konvojt.
A magyarokat állomáshelyükön légkondicionált kőépület várta, ám a támaszpontról kilépve a hőségben is kötelező a golyóálló mellény viselése - írja a Népszabadság pénteki számában.

A kontingens vezetője elmondta, a 233 katona és 7 törzstiszt 2004. február 28-ig teljesít szolgálatot az arab országban. A magyar szállítózászlóalj több mint 50 fős előkészítő részlege már júliusban megérkezett Irakba és elfoglalta álláshelyét a Bagdadtól délre 100 kilométerre fekvő Al-Hillah-ba.

A 300 fős magyar kontingenst - amely a zászlóaljból és a különböző szintű parancsnokságokon és törzsekben szolgálatot teljesítő katonákból áll - az úgynevezett középső-déli körzetben helyezték el, ahol egy nemzetközi hadosztály teljesít békefenntartó szolgálatot. A körzetben a vezető szerepet a legnagyobb nemzeti kontingenssel rendelkező lengyelek töltik be.

Az Egyesült Államok eközben annak lehetőségét vizsgálja, hogy a nemzetközi koalíció ENSZ-mandátummal folytassa az iraki missziót - feltéve, hogy a parancsnokság amerikai kézben marad. New Yorkban egyelőre informális konzultáció folyik az ENSZ iraki szerepéről.