Piroska
-2 °C
5 °C

Huszein egyezséget akart kötni a háború elkerüléséért?

2003.11.06. 09:12
Nem sokkal az amerikai vezetésű katonai erők Irak elleni tavaszi támadása előtt a kétségbeesett iraki rendszer állítólagos képviselői - amerikai sajtóhírek szerint - még egy utolsó kísérletet tettek a háború elkerülésre.
Az ABC News amerikai televízió és a The New York Times című lap szerda esti beszámolói szerint az amerikai védelmi minisztérium egyik befolyásos tanácsadója - Imad Hage - titkos üzenetet kapott egy libanoni-amerikai üzletembertől, és ebben egyebek közt az szerepelt, hogy Szaddám Huszein akkori iraki elnök egyezséget akar kötni.

Az iraki titkosszolgálat főnöke és más iraki tisztségviselők azt mondták az üzletembernek: tudatni akarják Washingtonnal, hogy Iraknak már nincs tömegpusztító fegyvere, és felajánlották az amerikai katonáknak és szakértőknek: végezzenek független kutatásokat. Az irakiak azt is felajánlották, hogy átadnak az amerikaiaknak egy Bagdadban fogva tartott férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen 1993-ban elkövetett pokolgépes merénylethez.

Hage március elején Londonban találkozott Richard Perle-lel, az amerikai védelempolitikai tanács akkori elnökével, aki az mondta: a maga részéről kész lett volna találkozni az irakiakkal, de a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) végső soron eltanácsolta ettől. A találkozót a CIA engedélyezte volna Perle-nek, de jelezte: nem kívánja igénybe venni ezt a csatornát.

A Reuters brit hírügynökség szerint amerikai tisztségviselők igyekeztek csökkenteni az irakiak háború előtti végső erőfeszítésének jelentőségét, mondván: ez csupán egy volt a sok közül.