Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Túszdráma Irak berlini nagykövetségén

2002.08.20. 17:39
Iraki ellenzékiek egy csoportja elfoglalta Irak németországi nagykövetségét, túszulejtve a külképviselet vezetőjét és munkatársait. A rendőrség kommandósokat vezényelt a helyszínre, túszdrámának azonban még nincs vége. A követség foglalás közben ketten megsérültek, őket az épületből leadott lövések sebesítették meg.
A német rendőrség szerint két ember megsebesült Irak berlini nagykövetségén, amelyet egy iraki ellenzéki csoport túszokat szedve megszállt. "Iraki ellenzékiek megpróbáltak bejutni a nagykövetségre, ekkor azonban kilőttek az épületből" - közölte egy rendőrségi szóvivő telefonon a Reuters hírügynökséggel.

A túszok között a nagykövet?

A rendőrség egy másik, helyszínen tartózkodó szóvivője számolt be a két sebesültről és közölte, hogy a feltételezések szerint kevesebb mint 10 - a német hírügynökség értesülése szerint 4-6 - ember esett a magát Németországi Demokratikus Iraki Ellenzéknek nevező csoport fogságába. Vélhetően a túszok között van az iraki nagykövet is. A helyi hatóságok állítólag nem sokat tudnak a csoportról, a külképviselethez kommandósokat vezényeltek. "A helyzet pillanatnyilag átláthatatlan" - mondta egy szóvivő. A Reuters úgy tudja: a nagykövetséget négy-öt ember foglalta el.

"Békés és időben korlátozott akció"

A csoport korábban, német nyelven kiadott közleményében hangsúlyozta: "békés és időben korlátozott akcióról" van szó, amelynek célja nyomatékot adni követelésüknek, hogy érjen véget Szaddám Huszein iraki elnök uralma. A londoni székhelyű Iraki Nemzeti Kongresszus, a legnagyobb száműzetésben működő iraki ellenzéki szervezet elítélte a követségfoglalást. Hangsúlyozta: a csoport ismeretlen és nem képviseli az iraki ellenzéket.

"Felszabadító háborúnkat kizárólag Irak területére korlátozzuk" - mondta a legkevesebb hat nagyobb ellenzéki csoportot tömörítő szervezet szóvivője. "Igyekszünk további információkat szerezni ezekről az emberekről. Nem bocsátjuk meg az ilyen erőszakot" - tette hozzá. Az Iraki Nemzeti Kongresszus úgy értesült, hogy a berlini nagykövetséget megszálló csoport néhány hónapja alakult Németországban élő iraki ellenzékiekből.  • Vennék
  • Bankszámla