Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Leszerelés Irakban

2003.11.06. 06:46
Jövő tavaszig negyedével tervezi csökkenteni az amerikai védelmi minisztérium az Irakban állomásozó amerikai katonák számát. Közben Washington bejelentette, hogy nem akarnak tovább kutatni a "hiányzó" tömegpusztító fegyverek után, még az ENSZ javaslatára sem.
A leszerelésről szóló hírt Peter Pace, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes elnöke közölte szerdán az amerikai törvényhozás alsóházában, a képviselőházban tartott bizottsági meghallgatásán. A tábornok elmondása szerint a Pentagon a jelenleg Irakban állomásozó 130 ezer amerikai katona számát 30 ezerrel faragná le.

A létszámcsökkentést az tenné lehetővé, hogy időközben az iraki biztonsági erők jelenleg 115 ezres létszámát 170 ezerre növelnék. Ezen kívül a Pentagon arra is számít, hogy Irakban sikerült létrehozni két újabb - egyenként 12 ezer fős - nemzetközi hadosztályt.

A létszámcsökkentés mellett a Pentagon a közel-keleti országban állomásozó alakulatok egy részének - a rotáció elvét követve - friss erőkkel történő felváltását is tervezi, de a csökkentés miatt nem minden egység helyébe küldenek újat. A védelmi minsztérium csütörtökön teszi közzé az ezzel kapcsolatos részleteket - tette hozzá Pace tábornok az AFP hírügynökség jelentése szerint.

Washington nem akar tovább kutatni

Közben elutasította az Egyesült Államok az ENSZ és Oroszország azon javaslatát, hogy térjenek vissza Irakba a világszervezet fegyverzetellenőrei a közel-keleti ország "hiányzó" tömegpusztító fegyvereinek felkutatására.

Washington változatlanul elutasító álláspontját Adam Ereli, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője erősítette meg újságíróknak nyilatkozva. Ereli washingtoni sajtóértekezletén arra hivatkozott: az ENSZ-ellenőrök feladata az volt, hogy bizonyosságot szerezzenek arról, hogy Irak tiszteletben tartja az ENSZ-határozatokban reá rótt kötelezettségeket. Az amerikai vezetésű szövetségesek iraki katonai beavatkozásával az események azonban túlléptek az ellenőrök küldetésén.

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai külügyminisztériumi illetékes előző nap szintén elvetette Mohamed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjének az ENSZ-ellenőrök és a NAÜ-szakértőinek visszatérésére hétfőn javaslatát. Szerdán azonban Oroszország is felvetette az ellenőrök visszaküldését, mondván hogy az iraki tömegpusztító fegyverek kérdését addig nem zárhatják le, amíg az ENSZ-ellenőrök jelentésben nem számolnak be arról, hogy nem léteznek ilyen fegyverek.

Az ENSZ-ellenőrök nem sokkal az iraki háború márciusi kitörése előtt távoztak az arab oszágból.

Az Egyesült Államok az iraki tömegpusztító fegyverek létével indokolta katonai beavatkozását, de az azóta sem eltelt időszakban sem tudott e fegyverek nyomára bukkanni.