Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Elraboltak egy iráni diplomatát Bagdadban

2007.02.06. 15:42
Az amerikai hadsereg vizsgálatot indított egy elrabolt iráni diplomata ügyében, akinek konvoját az iraki hadsereg különleges egységének egyenruháját viselő fegyveresek tartóztatták fel, majd rabolták el. A különleges egység valóban az amerikai katonai erők ellenőrzése alatt áll, azonban állításuk szerint sem nekik, sem az iraki csapatoknak nincs közük az incidenshez. Teherán az Egyesült Államokat tartja felelősnek a diplomata biztonságáért és életéért.

Az amerikai hadsereg kedden vizsgálatot indított azoknak a sajtóértesüléseknek az ügyében, amelyek szerint magukat az iraki védelmi minisztérium képviselőinek kiadó emberek elrabolták az iráni nagykövetség másodtitkárát. Teherán megerősítette, hogy elrabolták a diplomatát, ezért Washingtont tették felelőssé.

Amerika a felelős

Ali Hoszeini, a teheráni külügyminisztérium szóvivője kedden elmondta, elrabolták Dzsalál Sarafi másodtitkárt, amikor konvoja keresztülhajtott Bagdad központján. A szóvivő állítása szerint Sarafit olyan fegyveresek fogták el, akik az Irakban állomásozó amerikai erők felügyelete alatt állnak. Hangoztatta, hogy Irán elítéli a történteket, amit a nemzetközi jog megsértésének tekint, egyben az amerikai erőket tartja felelősnek az iráni diplomata biztonságáért és életéért.

A The New York Times amerikai napilap hétfőn arról számolt be, hogy vasárnap este elraboltak egy iráni diplomatát az iraki főváros Karrada negyedében, miután az őt szállító gépkocsioszlopot megállítók hamis papírokkal a védelmi minisztérium tisztségviselőinek adták ki magukat.

Az amerikai és az iraki csapatok nem érintettek

Egy iraki kormánytisztviselő szerint csaknem harminc, az iraki hadsereg különleges egységének egyenruháját viselő fegyveres hajtotta végre az akciót. A különleges egység valóban az amerikai katonai erők ellenőrzése alatt áll. Christopher Garver alezredes, az amerikai hadsereg szóvivője Bagdadban azt közölte, hogy sem amerikai egységek, sem a felügyeletük alá tartozó iraki erők nem érintettek az incidensben.

Iraki tisztségviselők, akik nem kívánták nevüket felfedni, az újságnak elmondták, hogy a rablás után iraki biztonságiak hajszát indítottak az emberrablók autójának elfogására Bagdadban, és több gyanúsítottat őrizetbe vettek. Azt a járművet azonban, amellyel az iráni diplomatát elhurcolták, nem sikerült elfogni.

Az Egyesült Államok korábban aggodalmát fejezte ki, hogy Irán iraki milicisták működését támogatja. Az iráni atomprogram körüli nemzetközi vita tovább fokozza az Egyesült Államok és az Irán közti feszültséget. Tony Blair brit miniszterelnök szerint „Iránnak az a stratégiája, hogy minél nagyobb gondot okozzon a Közel-Keleten” - írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!