Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népszavazás Irakban: újraválasztják Szaddámot

2002.10.15. 10:38
Népszavazás kezdődött kedden Irakban Szaddám Huszein elnök mandátumának újabb hét éves meghosszabbításáról. A voksoláson várhatóan nagyon magas lesz a részvételi arány, ugyanis a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a népszavazás is demonstrálja a nemzetközi büntetőintézkedésekkel sújtott, és az ENSZ-határozatok semmibe vétele miatt katonai erővel is fenyegetett iraki rezsim hatalmas belső támogatottságát.
A választásra jogosult polgárokat Szaddám Huszein képmása díszítette autóbuszokkal szállítják a szavazókörletekhez, s az elektronikus tömegtájékoztatási eszközök híradásai napok óta szinte kizárólag a népszavazással kapcsolatos hírekkel vannak tele. "Igen Szaddám Huszeinre - nem az amerikai beavatkozásra" - hirdetik a választási plakátok.

Egyetlen jelölt

Szaddám Huszein nemcsak az államfői tisztet tölti be, hanem a kormányfői funkciót is, és ő az elnöke a legfelsőbb hatalmi szervnek, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának is. A most 65 éves Huszeint a bagdadi parlament a múlt hónapban egyetlen jelöltként nevezte meg az államfői tisztségre.

Újabb hét év

Az 1979 óta hatalmon lévő politikust 1995 októberében népszavazáson egyszer már megerősítették tisztségében. Irakban ez volt az első szavazás a monarchia 1958-as megdöntése és a köztársaság kikiáltása óta. A referendumot akkor az iraki ideiglenes alkotmány módosítása alapján tartották, amely előírta, hogy államfőt népszavazás útján hét évre választ magának az arab ország.