Szilárda
-4 °C
2 °C

Kínától vesz fegyvert Irak

2007.10.04. 13:04
Irak 100 millió dollárért rendelt könnyűfegyvereket Kínától, mivel az Egyesült Államok képtelen Bagdad fegyverkezési szükségleteit kielégíteni - írta honlapján a The Washington Post Dzsalal Talabani iraki elnököt idézve.

"A gyárak kapacitása még arra sem elegendő, hogy hadseregünket a kellő ütemben lássuk el fegyverekkel" - közölte a jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó iraki elnök.

A Kínától megrendelt könnyűfegyvereket az arab ország rendőrségének szánják, mivel jelenleg minden öt rendőr közül csak egynek van fegyvere.

A The Washington Post szerint washingtoni illetékesek elismerték, hogy problémák vannak az iraki fegyverigények kielégítésében. A lapnak nyilatkozó kormányzati személyiségek ezt azzal magyarázták, hogy az amerikai fegyvergyárak elsősorban az amerikai csapatok ellátásán munkálkodnak, s ezért nem tudnak teljes mértékben eleget tenni az iraki kívánalmaknak.

Talabani iraki elnök kérte az Egyesült Államokat, hogy az iraki hadsereg megerősítése céljából növelje tovább Irakba irányuló fegyverszállításait.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt héten jelezte: 2,3 milliárd dollár értékben kész fegyvereket eladni Iraknak, hogy segítsenek az arab ország hadseregének fejlesztésében és abban, hogy majd átvegye azokat a műveleteket, amelyeket jelenleg még amerikai és más külföldi katonák látnak el.

Az Iraknak szánt hadfelszerelések között vannak harcjárművek, lőszerek, robbanóanyagok és távközlési berendezések, s az is a tervek között szerepel, hogy további 32 darab UH-1 típusú helikoptert korszerűsítenek.


Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!