Benedek
-5 °C
5 °C

Irak lelőtt egy amerikai gépet

2001.08.27. 19:57
Eltűnt egy pilóta nélküli amerikai felderítő repülőgép Irak déli, iraki gépek számára tiltott része felett, jelentette a Pentagon. Irak azt állítja, hogy az eltűnt repülőt légvédelme lőtte le.
A kisméretű, RQ-1B típusú felderítőgéppel hosszabb ideje megszűnt a rádiókapcsolat, és a Pentagon szerint alaposan feltételezhető, hogy a gép lezuhant - közölte a CNN. A többi, pilóta által vezetett gép mind visszatért az angolszász szövetségesek által ellenőrzött észak- és dél-iraki légtérből, bár több amerikai gépre is rálőttek.

Roncsok a tévében

Az iraki tévé hétfő este roncsdarabokat mutatott, azt állítva, hogy azok a légvédelem által aznap lelőtt amerikai felderítő repülőgép maradványai.
A képsorokon sivatagos vidéken szétszóródott roncsdarabok voltak láthatók, továbbá egy fémdarab, amelyen a következő felirat állt: "Property of USAF" (az amerikai légierő tulajdona).

Ezenkívül az iraki tévé mutatott egy repülőgép-hajtóművet, egy radart és elektromos kábeleket is, azt állítva, hogy azok a pilóta nélküli felderítőgéphez tartoztak. Irak előzőleg közölte, hogy légvédelme Bászra tartomány fölött lelőtt egy amerikai felderítő gépet.
A washingtoni védelmi minisztérium megerősítette egyik, RQ-1B Predator típusú gépének eltűnését a dél-iraki térségben. "A gép lezuhanhatott vagy lelőtték" - mondta a Pentagon egyik szóvivője. Ez az első olyan eset, amikor az Egyesült Államok repülőgépet vesztett el Irak fölött, és egyátalán ez volna az első alkalom, hogy szövetséges gépet sikerrel támadtak Irak felett az Öbölháború óta.

Az RQ-1B viszonylag kicsi és lassú szerkezet, felderítésre használják, robotpilóta irányítja. Az iraki gépek számára tiltott északi és déli zónát a szövetségesek a kurd és síita kisebbségek védelmére vezették be a háború után. A légteret amerikai és brit repülők ellenőrzik, és rendszeresen összetűzésbe kerülnek az iraki légvédelemmel.

'Polgári létesítmények'
Bagdad szerint egy iraki életét vesztette, három pedig megsérült a hétfőn végrehajtott amerikai-brit légicsapásban. "A török légtérből érkező ellenséges repülőgépek polgári létesítményeket bombáztak Irak északi részén, egy irakit megölve és hármat megsebezve" - közölte egy bagdadi szóvivő a hivatalos hírügynökség, az INA szerint. Ankarában az amerikai parancsnokság jelezte, hogy amerikai vadászgépek bombázták Észak-Irakot, megtorlásul az iraki légvédelem lövéseire - írta az AFP.