Krisztina
18 °C
24 °C

Újabb háborús szindróma?

2003.10.08. 14:11
Rejtélyes halálesetek borzolják az Irakban szolgáló vagy onnan hazatért katonák családtagjainak idegeit. Több katona veszítette életét a vérében képződött különös rögök miatt.
Ismeretlen okból képződő vérrögök okozták több, az Iraki Szabadság hadműveletben részt vevő amerikai katona váratlan halálát, állítja a UPI (United Press International) tényfeltáró cikke. A meghökkentő tényre azután derült fény, hogy kivizsgálták David Bloom NBC-tudósító halálát. Bloom áprilisban elájult Bagdad egyik déli kerületében, és rövidesen meghalt. Halálát a tüdejébe került vérrög okozta, és mint a későbbi vizsgálatok kimutatták, legalább nyolc katona halt meg hasonló, harci cselekményekkel össze nem függő okból.

Ráadásul az Egyesült Államokban is betegednek meg hasonló tünetekkel katonák, néhányuk esetében a családtagok, illetve háziorvosaik a seregben kapott himlő és lépfene elleni védőoltásokat okolják. Az Egyesült Államokban elhunyt katonák ugyanolyan, vérrögökre utaló panaszok - többek közt végtagfájdalmak - miatt szenvedtek, mint az áprilisban elhunyt NBC- munkatárs.

Háborús szövődmények

Dr. Jeffrey Sartin infektológus szerint fiatal és egészséges katonák között meglehetősen szokatlan ennyi haláleset. Sartin, aki korábban a légierőnél szolgált, tavasszal kezelt egy olyan katonát, aki valószínűleg himlő- vagy lépfene-védőoltás okozta szövődmények miatt halt meg. "Nem tudok róla, hogy ez sokszor előfordult volna az öbölháború idején."

Öbölháborús szindróma
Az 1991-es öbölháború nyomán több mint ötezer brit és amerikai veterán katonánál jelentkezett az "uránmérgezés" számlájára írt úgynevezett az öbölháborús szindróma. A kevéssé radioaktív szegényített uránt azért alkalmazzák, mert a nagy sűrűségű fém megnöveli a lövedékek becsapódási energiáját. Az amerikaiak szerint gyakorlatilag kizárható, hogy az uránrészecskék belélegzése egészségi kockázatokkal járna.
A Pentagon is vizsgált rejtélyes tüdőgyulladásos eseteket, amelyek két katona halálát és tizenhét katona harcképtelenségét okozták, de Virginia Stephanakis szóvivő szerint nem mutattak ki semmilyen különösebb összefüggést az esetek között. A UPI azonban tizenhét olyan katona váratlan megbetegedéséről és haláláról tudósít, akiknek családjai azt állítják, hogy a hadsereg félrevezette őket a halál okát illetően. A feltárt esetek mindegyikében himlő és lépfene elleni védőoltáson átesett, egészséges fiatalemberek veszítették életüket többek közt tüdőembóliát és szívelégtelenséget okozó vérrögképződés miatt. A halál beállta előtt mindegyikük végtagfájdalmakra panaszkodott.

A Pentagon szerint...

A Pentagon állítása szerint a védőoltások mellékhatásai ritkák és elhanyagolhatóak, viszont egy 2000-ben történt konkrét esetben már elismerték, hogy a lépfene elleni védőoltás okozhat krónikus vérrögképződést. 2000 februárjában Jason M. Nietupksi kapitányt háromszor oltották be lépfenevakcinával, a katona rövidesen lábfájásra és különféle bőrtünetekre panaszkodott, végül mélyvénás trombózissal szállították kórházba. Nietupksi élete végéig véralvadásgátlót kell szedjen.

A vakcinán lévő tájékoztató szerint a beoltott személyek körében ritkán, de előfordulhat szívinfarktus, amit az orvosi kutatások szerint okozhatnak a vérben kialakult rögök is. Ráadásul egy júniusi jelentésben a Pentagon egészségügyi hivatala harminchét védőoltást kapott katona szívpanaszairól tesz említést, és további nyolc esetben konkrét szívmegbetegedésről esik szó. A Pentagon azonban azt állítja, nem tud olyan halálesetről, amit a vakcina okozott.