Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Iraki újságírók Amerika-ellenes tüntetése Bagdadban

2004.03.21. 15:19
Powell bocsánatot kért a lelőtt újságírók miatt. Az Reuters tiltakozik iraki munkatársainak fogvatartása ellen.
Több tucat iraki és más arab újságíró vonult utcára vasárnap Bagdadban azt követelve, hogy az amerikai hadsereg büntesse meg az al-Arabíja televízió két munkatársának gyilkosait.

Amerikai katonák csütörtök este Bagdad belvárosában lőtték le a dubaji székhelyű al-Arabíja arab hírtelevízió két munkatársát. "Vizsgálatot követelünk, és a kollégáink halálában felelős orvgyilkosok megbüntetését" - mondta Csaab al-Timimi, az iraki újságírók szövetségének elnöke a koalíciós erők bagdadi székhelyénél tüntető arab sajtósok előtt.

A demonstrálók közül többen angol és arab nyelvű feliratokkal ellátott transzparenseket is tartottak a kezükben, mások Amerika-ellenes jelszavakat kiabáltak.

Powell bocsánatot kért

Az összegyűltek képviselőit végül beengedték a koalíciós főhadiszállásra, ahol egy amerikai tisztségviselő és az iraki kormányzótanács egyik tagja fogadta őket.

Arab újságírók Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteki bagdadi sajtóértekezletéről a csütörtöki incidens miatti tiltakozásul tüntetően kivonultak. Powell bocsánatot kért az amerikai hadsereg által elkövetett újabb hibáért.

Az amerikai hadsereg szombaton közölte, hogy vizsgálat zajlik annak a három iraki újságírónak a fogvatartási körülményeiről, akiket január 2-án vettek őrizetbe egy katonai akció tudósítása során. A Reuters brit hírügynökségnek és az NBC amerikai televíziónak dolgozó iraki munkatársak ügyében a brit médiacég tiltakozott az amerikai hadsereg illetékeseinél.