Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Elfogadták az iraki alkotmányt

2005.10.25. 14:43
Ninivében csak a szavazók ötvenöt százaléka mondott nemet Irak új alkotmányára, így a szunnita kisebbségnek nem sikerült megakadályoznia az alaptörvény elfogadását. Decemberben megválaszthatják Irak első, nem ideiglenes, demokratikus parlamentjét.

Elfogadták az irakiak az ország új alkotmányát, derült ki a hétvégi szavazás szavazatainak újraszámlálása után. A hétfőn közölt előzetes eredmények is erre utaltak, ám ezeket sokan kétségbe vonták, mert egyes tartományokban a kommunista diktatúrákat idéző részvételi és szavazati arányokról számoltak be.

A megismételt számlálás sem hozott azonban új eredményt, összességében hatvanhárom százalékos részvételi arány mellett a szavazók 78 százaléka mondott igent az alkotmánytervezetre, jelentette a BBC.

Parlamenti választások következnek

Az alkotmány elvetéséhez három tartomány lakóinak kétharmados elutasítására lett volna szükség, amire esély is volt, mivel Irak tizennyolc tartományából négyben a szunnita arabok vannak többségben. Ehhez képest végül csak két tartományban, a Faludzsa központú Anbarban és a szintén a lázadók erősségének számító Szalahudin tartományban utasították el nagy arányban az alkotmányt. Ninive tartományban, ahol a szunnita arabok mellett kurdok is élnek, csak ötvenöt százalék mondott nemet, a negyedik szunnita arab tartományban, Dijalában pedig a támogatók győztek.

A nemzetközi megfigyelők nem találtak csalásra utaló jeleket, jelentette be az eredményeket ismertető választási bizottság. Az alkotmány elfogadásával megnyílt az út Irak első valóban demokratikus és nem ideiglenes parlamentjének megválasztása előtt.

A parlamenti választásokat a tervek szerint december közepén tartják majd.

Még foltozhatják

Bár most az irakiak nagy többsége elfogadta az alkotmányt, az alaptörvény szövege korántsem végleges. A szunniták, akik az alkotmányozó nemzetgyűlés bojkottja miatt kimaradtak az alaptörvény megszövegezéséből, elérték, hogy az új parlament bizonyos kérdéseket újratárgyaljon és ennek függvényében módosítsák az alkotmányt.

Az amerikai közbenjárásra született kompromisszum hatására az egyik legbefolyásosabb szunnita politikai párt az alkotmány elfogadása mellé állt, ennek jelentős szerepe lehetett abban, hogy egy szunnita tartomány igent mondott az alkotmányra és hogy Ninivében sem jött össze a blokkoló elutasítás.