Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Izraeli-iráni háború készül?

2002.02.06. 14:38
A libanoni Hezbollah felfegyverzésével vádolja Iránt Simon Peresz külügyminiszter. Eközben II. Abdullah jordán király pedig állítólag bizonyítékokkal szolgál az irániak részvételéről a Hamasz és az Iszlám Dzsihád Izrael elleni támadási kísérleteiben. A két ország közötti nyilatkozatháborúban már egy atomháborús konfliktus rémképe is felsejlett.
Izrael soha nem akarta, és most sem áll szándékában, hogy megtámadja Iránt - nyilatkozta Efraim Seh izraeli közlekedési miniszter. Nyilatkozata válasz Ali Samkani iráni védelmi miniszter fenyegetésére, miszerint Irán egy "elképzelhetetlen" méretű ellencsapással válaszolna, ha Izrael lebombázza az atomerőművüket. Egy kedden megjelent interjújában Samkani jelezte: Irán nem kíván atomfegyvert gyártani vagy beszerezni, de folytatja közepes hatótávolságú rakétájának fejlesztését.

'Izrael ellen elég egy atombomba'

Az iszlám világ túl nagy ahhoz, hogy atombombákkal el lehessen pusztítani, ám Izraelt akár eggyel is el lehetne törölni - nyilatkozta még decemberben Rafszandszáni volt iráni elnök.

Irán forradalmi gárdistákat küldött Libanonba, és az országot egy "lőporos hordóvá" változtatja - jelentette ki hétfőn az általában békét hirdető Simon Peresz izraeli külügyminiszter egy sajtókonferencián, miután New Yorkban találkozott Kofi Annan ENSZ főtitkárral.

Rakétákat szállítottak a Hezbollahnak?

Irán a Hezbollahot használja Izrael ellen, e célból tízezer, húsz-hetven kilométer közötti hatótávolságú rakétával szerelte fel a terrorszervezetet - nyilatkozta Peresz. Ezek a rakéták akár Izrael közepét is elérhetik. A forradalmi gárdisták jelenléte a Libanonra vonatkozó ENSZ-egyezményt sértő - tette hozzá a munkapárti külügyminiszter.

Kamal Karrazi iráni külügyminiszter tagadta Peresz feltételezéseit. Ezek a történetek, amiket itt kitalálnak, nem az elsők és nem is az utolsók - nyilatkozta Karrazi Teheránban. Véleménye szerint természetes, hogy Izrael ellenséges a Hezbollahhal, miután ez a szervezet az, amelyik kiűzte az izraelieket Libanonból.

Alaptalan vádaskodás

Mahmud Hammud libanoni külügyminiszter cáfolta az iráni forradalmi gárdisták jelenlétét országában. Ezek az állítások nem jelentenek újdonságot, csak Izrael teljesen alaptalan vádaskodásának részét képzik - nyilatkozta. A Hezbollah nem kommentálta Peresz állítását - írja a Jerusalem Post.

Abdullah szerint Irán áll az akciók hátterében

A fentiekhez kapcsolódik, hogy egy londoni kiadású szaúdi újság értesülései szerint II. Abullah jordán király egy izrael-ellenes iráni összeesküvést leplezett le januári washingtoni látogatása során. Az al-Sark al-Aszvat című lap amerikai tisztviselőket idézve állítja: Abdullah bizonyítékai szerepet játszottak abban, hogy Bush amerikai elnök az "ördögi tengely" részeként jellemezte Iránt január végi, "Az Unió helyzete" beszédében.

Abdullah elmondása szerint Irán a Hamasz és az Iszlám Dzsihád tizenhét támadási kísérletében játszott szerepet. A jelentések szerint a terroristákat Iránban, vagy a Hezbollah bázisain képezhették ki. Jordánia több, mint hetven területéről Izrael ellen indított akciót hiúsított meg.

Virtuális csatatér
Közel két és fél milliárd forintot költene az izraeli hadsereg egy digitális utcai csatatér felépítésére a Negev sivatagban. A virtuális csatatér kialakítását egy városi konfliktus kitörésének növekvő valószínűségével indokolják az izraeli hadsereg szárazföldi parancsnokságán. A harctér palesztin városokat fog modellezni, azok minden elemével - lesz belvárosi piac, szűk sikátor, külvárosi kerület is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!