Judit
2 °C
7 °C

Irán lopakodó kémrepülőgépet fejlesztett ki

2007.02.10. 15:22
A bejelentése egy olyan hadgyakorlat után hangzott el, amelyen teheráni közlés szerint sikeresen kipróbáltak egy 350 kilométeres hatótávolságú föld-víz rakétát és egy új légvédelmi rendszert is.

Irán szombaton bejelentette, hogy kifejlesztett és hadrendbe állított egy lopakodó, pilóta nélküli kémrepülőgépet, amelynek működési hatósugara legalább 700 kilométer.

"Előállítottunk egy pilóta nélküli repülőgépet, amelynek a hatósugara több mint 700 kilométer, és információk gyűjtésére, így fényképfelvételek készítésére egyaránt alkalmas" - idézte Jahja Rahím Szafavi tábornokot, a Forradalmi Gárda elit hadtest parancsnokát az arab nyelvű al-Alam iráni televízió.

"A robotrepülőgépet anyaga és formája felderíthetetlenné teszi a radarok számára" - fűzte hozzá a tábornok. Elmondta, hogy a gép "túljutott a kísérleti szakaszon, megkezdődött sorozatgyártása és már alkalmazzák is felderítő műveletekben".

A tábornok bejelentése a szerdán és csütörtökön tartott hadgyakorlat után hangzott el, amelyen teheráni közlés szerint sikeresen kipróbáltak egy 350 kilométeres hatótávolságú föld-víz rakétát és egy új légvédelmi rendszert, amelyet Irán Oroszországtól vásárolt.

Az iráni vezetők a napokban többször elismételték: az iszlám köztársaság felkészült bármely esetleges támadás visszaverésére, amely vitatott atomprogramja miatt érheti. Irán rendszeresen tesz olyan bejelentést, hogy csúcstechnológiát jelentő, új hadfelszerelést fejlesztett ki, számos külföldi szakértő azonban kétségbe vonja néhány szenzációs közlemény valóságtartalmát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?