Jenő
-3 °C
6 °C

Hegynek ütközött egy TU-154-es

2002.02.12. 11:01
Hegynek ütközött százöt emberrel a fedélzetén egy iráni utasszállító kedd reggel. A szerencsétlenség oka egyelőre ismeretlen. Szakértők szerint az amerikai szankciók is sújtják az iráni légiközlekedést.
Százöt emberrel a fedélzetén hegynek ütközött egy iráni utasszállító a nyugat-iráni Khomarramabad város közelében,- jelentette az iráni állami rádió. A mentőalakulatok nem találtak túlélőket - jelentette a BBC. A repülőgép kedd reggel indult Teheránból a fővárostól dél-nyugatra körülbelül 375 kilométerre fekvő Khomarrabad felé.

A rádió szerint a gép egy Tupoljev 154-es volt, amelynek 148 utas a szállítási kapacitása. Az Iran Air egyik vezető tisztviselője megerősítette, hogy a gép egyik leányvállalatukhoz, az Iran Air Tourshoz tartozott. Az Iran Air Tours több gépet is lízingel a volt szovjet tagköztársaságoktól. Eddig nincs hivatalos magyarázata a szerencsétlenség okának.

Hasonló balesetek

Ugyancsak egy Tu-154-es zuhant le tavaly júliusban az oroszországi Irkutszk közelében, akkor 133 utas és a 10 főnyi személyzet vesztette életét. Egy másik orosz gyártmányú iráni utasszállító, egy YAK-40 is lezuhant tavaly májusban észak-kelet Iránban. A szerencsétlenségben 30 ember vesztette életét, köztük a közlekedési miniszter és hét törvényhozó is. A vizsgálatok szerint az utóbbi balesetet a rossz időjárás és a pilóta hibája együttesen okozták.

Az amerikai szankciók hatása

A Reuters szerint az iráni légitársaságnak egyre nagyobb gondot okoz repülőinek üzembetartása az 1996-os amerikai szankciók miatt. Akkor Washington azt állította, hogy Irán és Líbia támogatja a terrorizmust, ezért olyan korlátozásokat vezettek be a két ország ellen, amely tiltja a Boeing termékek eladását ezeknek az országoknak. Az iráni flotta jó része olyan Boeingekből áll, amelyeket még az 1979-es forradalom előtt szereztek be, ám ezekhez pont a szankciók miatt nehéz a pótalkatrészek beszerzése. Rengeteg más gyártmányú gép is sok amerikai alkatrészt tartalmaz, ezeknek is nehéz a karbantartása, ezért Irán kénytelen a szovjet utódállamoktól lízingelni a gépeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?