Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Irán Moszkvában sem engedett

2006.02.21. 11:36
Távozik Moszkvából az iráni küldöttség, amely egy közös urándúsító vállalat oroszországi létrehozásáról folytatott konzultációkat. A tárgyalások hétvégén Teheránban folytatódnak. Az orosz külügyminiszter még korainak ítélte a tárgyalások kimenetelének értékelését. Az iráni külügyminiszter hétfőn Brüsszelben tárgyalt az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A találkozó eredménytelenül zárult.

Hétvégén Teheránban folytatódnak az orosz-iráni tárgyalások egy közös urándúsító vállalat oroszországi létrehozásáról, közölte az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezetője kedden Moszkvában. Szergej Kirijenko, aki csütörtökön kezdi meg négynaposra tervezett iráni munkalátogatását, elhárított bármiféle latolgatást a tárgyalások kilátásairól.

Hétfőn tárgyalások kezdődtek Moszkvában Oroszország és Irán küldöttei között egy közös urándúsító vállalat létrehozásáról orosz területen. Az orosz javaslat azoknak a nyugati aggodalmaknak az eloszlatását célozza, amelyek szerint Teherán az önálló urándúsítást atomfegyver kifejlesztésére használná fel. Hoszeini-Tas, az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkárhelyettese, a küldöttség vezetője kedden elutazott Moszkvából, a zárt ajtók mögötti konzultációkat kedden szakértői szinten folytatták, jelentette az Interfax.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki "visszafogott várakozásokkal" tekintett a kremlbeli tárgyalás elé elmondta, hogy egyelőre korai a kudarc vagy a siker szót használni. Lavrov biztatta Iránt, hogy újítsa fel moratóriumát saját urándúsítási tevékenységére, ami azért fontos, hogy az egész dosszié a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tevékenységi körében maradhasson.

Oroszország készen áll

"Igyekszünk kiutat találni a zsákutcából a NAÜ kormányzótanácsának március 6-i ülése előtt, amely elindíthatja Iránnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa általi felelősségre vonásához vezető folyamatot" - mondta Lavrov. Hozzátette, hogy tiszteletben kell tartani Teherán jogát a (dúsítást is magába foglaló) teljes nukleáris ciklushoz, amíg a NAÜ szakértői tisztázzák az atomprogramjával kapcsolatban korábban felmerült összes vitás kérdést.

Oroszország technikailag felkészült arra, hogy Irántól "átvegye az uránt, saját területén dúsítsa, s a kész nukleáris fűtőanyagot odaszállítsa. "Azután a fűtőelemeket újra visszavesszük, s így garantáljuk, hogy ne lehessen kivonni belőlük a plutóniumot" - magyarázta az orosz atomenergia-ügynökség vezetője. Ezzel orosz ellenőrzés alatt maradna a nukleáris technológia két legkényesebb szakasza, tette hozzá Szergej Kirijenko. Irán viszont a moszkvai média szerint azt akarja, hogy szakemberei korlátlanul bejuthassanak azokba az orosz nukleáris létesítményekbe, ahol az iráni uránt dúsítanák.

Az EU is próbálkozik

Nem hozott előrelépést az a megbeszélés, amelyet Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője folytatott hétfőn Brüsszelben Manusehr Mottaki iráni külügyminiszterrel országa nukleáris programjáról. Irán nem tárgyal tovább az Európai Uniót képviselő trojkával, Nagy-Britanniával, Németországgal és Franciaországgal, hanem csupán egyes európai országokkal, jelentette ki kedden teheráni sajtókonferenciáján Mottaki.

Az iráni diplomácia vezetője elmondta azt is, hogy nem tekinti fontosnak a későbbi tárgyalásokat az EU-val, a hangsúlyt inkább az orosz földön való urániumdúsításra fekteti. Hozzátette, hogy az EU késznek mutatkozik elfogadni egy esetleges orosz-iráni megállapodást, ami Teherán számára azt jelenti, hogy a jövőben tárgyalhatna még az EU-val az orosz javaslat kiegészítéséről.

Jogosak-e a kételyek

Solana a másfél órás tanácskozás után elmondta, hogy az irániak álláspontja lényegében nem változott, nem álltak elő új javaslattal, márpedig nekik kellene jóval konstruktívabbaknak lenniük, "megteremteni a bizalmat" nukleáris programjuk ügyében. Solana egyben maga is úgy vélte, hogy jogosak a kételyek, vajon valóban csak polgári célokat szolgál-e az iráni atomprogram.

Mottaki elmondta, hogy iráni részről azt várták volna, hogy az EU tegyen új diplomáciai lépéseket a válság megoldására, Irán ugyanis készen áll egy kompromisszumos megoldásra. Azt állította, hogy az Európai Unió az atomprogramhoz való iráni jog megkérdőjelezésével egyfajta nukleáris apartheidet folytat, ami számukra nem elfogadható. A legtöbb megfigyelő azonban úgy látja, Irán a kompromisszum lehetőségének ismételgetésével csak időhúzásra játszik, s nem áll szándékában lemondani atomprogramjának azon elemeiről, amely a Nyugat szerint katonai célokat is szolgálnak.