Pusztító földrengés Iránban

2003.12.27. 19:08
Óvatos becslések szerint legalább 25 ezer ember vesztette életét Iránban az ország délkeleti részét sújtó, pusztító erejű földrengésben pénteken, a sérültek száma pedig meghaladja az 50 ezret. - közölték kórházi források. Az iráni hivatalos közlés hetvenezer áldozatról tesz említést. Bám város lakóépületeinek több mint fele összedőlt. A Külügyminisztérium úgy tudja, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának. A Magyar Speciális Mentők mégis elindulnak Iránba.
70 ezer halott

Mégis megy magyar mentőegység
A Magyar Speciális Mentők csapata, a korábbi hírekkel ellentétben, mégis elindul vasárnap Iránba, a földrengés helyszínére - mondta Pavelcze László, a speciális mentők elnöke szombaton az MTI-nek.

Pavelcze László hozzátette: az iráni hatóságok kutató csapatot nem igényeltek, egészségügyi segítséget azonban igen, így a csoport megváltozott összetétellel utazik Iránba. A négy orvos, két asszisztens és egy tolmács vasárnap délelőtt 11 órakor indul Isztambulba, majd onnan Iránba.

"Kereső kutyák nem tartanak velünk, mivel a kutatásban nem, csak az egészségügyi ellátásban veszünk részt" - tette hozzá.

Pavelcze László hangsúlyozta, hogy nem állami pénzen utaznak a földrengés sújtotta területre. "A kiutazáshoz és a felszerelésekhez szükséges mintegy 4 millió forint körüli összeget a Magyar Baptista Szeretetszolgálat biztosítja számunkra" - mondta.

A speciális mentők elnöke azt még nem tudta megmondani, hogy missziójuk várhatóan mennyi ideig tart majd.

Az iráni egészségügyi miniszter szombati közlése szerint hetvenezer ember vesztette életét a pénteki földrengésben Bám városában. Az áldozatok számáról a legkülönfélébb becslések jelennek meg.

A hatóságok becslése szerint Bám lakosságának 65-70 százaléka vesztette életét vagy sérült meg a katasztrófában. A Kermán tartománybeli Bám városának lélekszámát százezerre becslik a hatóságok.

Teheránban a belügyminisztérium szombat reggel még azt közölte, hogy nem végleges adatai szerint a természeti csapásban 20 ezer ember vesztette életét, 30 ezren pedig megsebesültek.

Húsz túlélő került elő, harmincezer sérült kórházban

20 túlélőre bukkantak mentőkutyák Bám városának romba dőlt épületei között másfél nappal a térségben történt pusztító erejű földrengés után.

Az iráni hadsereg különlegesen kiképzett 12 kutyája mellett német, svájci, brit és orosz mentőkutyák is részt vesznek a túlélők utáni kutatásban.

Az iráni hatóságok szombat délután befejezték az eddig fellelt sérültek elszállítását Bámból, ahonnan az elmúlt 24 órában több mint 30 ezer sérültet szállítottak légi úton a főváros, Teherán és más iráni városok kórházaiba.

Iráni hivatalos adatok szerint tegnap még csak négyezer halottat sikerült azonosítani, a francia AFP hírügynökség szerint ötszáz halottat már el is temettek.

Az épületek fele összedőlt

Tekintse meg képeinket!
A Richter-skála szerint 6,3-es erősségű pénteki földrengés a hajnali órákban történt, amikor a város lakosainak többsége aludt. Ezrek maradtak a romok alatt, a hatóságok önkéntes véradásra hívják fel a lakosságot.

A lakóépületek hatvan százaléka dőlt össze - idézi az iráni televíziót az ABC News. Korábbi hírek szerint a városban valamennyi téglából épült ház összedőlt. A BBC tudósítása szerint két kórház is romba dőlt, ami nehezíti a sebesültek ellátását.

A teheráni egyetem geofizikai kutatóintézetének adatai szerint a rengés epicentruma a Kermán tartomány azonos nevű székhelyétől 180 kilométerre keletre fekvő Bám térségében helyezkezdett el - jelenti az MTI. A BBC szerint több utórengés is volt, a hatóságok további rengésekre is számítanak.

Néhány órával később újabb földrengés történt Iránban, ezúttal az ország délnyugati részén, Huzisztán tartományban. A második, a Richter-skála szerint 4-es erősségű rengés epicentruma Maszdzsed-Szoleimán város környékén volt - közölte a teheráni egyetem geofizikai intézete. Újabb áldozatokról, személyi sérülésekről és károkról nem érkezett jelentés.

Megszakadt összeköttetés

Hírügynökségi jelentések szerint Bám történelmi városközpontja is romba dőlt. A turisták ezrei által látogatott erődítmény, mely már kétezer éve áll a város szívében, szintén komoly károkat szenvedett. A 3000 méter hosszú és 2000 méter széles citadellát a világ legrégibb, még meglévő agyagépítményeként tartották számon.

A város lakói péntekről szombatra virradó éjszaka fáklyák fényénél puszta kezükkel próbálták kiásni az épületek romjai alól az ott rekedt túlélőket, illetve kiemelni a holttesteket. A földmozgás miatt megszakadt a telefon- és a rádióösszeköttetés Bámmal és régióval. A földrengés sújtotta övezetbe mentőalakulatokat és helikoptereket vezényeltek - jelenti a helyi hírügynökség.

Iránban a földrengések az elmúlt 25 évben ezrek halálát okozták. Iránban gyakoriak a földrengések, mert több geológiai törésvonalon helyezkedik el az orzság. Több mint 25 ezer áldozata volt egy 7,7 erősségű földmozgásnak 1978-ban, 2002-ben pedig ötszázan haltak meg egy földrengés során - írja az ABC News.

Magyarország ötmilliót ajánlott fel

Klikk a képre!
Ötmillió forint gyorssegélyt utalnak át Lamperth Mónika belügyminiszter döntése alapján a Belügyminisztérium katasztrófa-keretéből Iránnak a péntek hajnali földrengés károsultjainak megsegítésére. A Magyar Speciális Mentők és a Baptista Szeretetszolgálat is felajánlotta, hogy egy mentőalakulattal az iráni földrengés helyszínére utazna segíteni a sebesültek mentésében. Bővebben >>

Egyelőre viszont nem utazik az iráni földrengés helyszínére a Miskolci Spider Speciális Mentőcsoport, de akár azonnal útnak indulnak, ha a teheráni hatóságoktól felkérés érkezik - közölte Csibi Károly, a mentőcsoportot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke szombaton.

Százmilliós gyorssegélyek világszerte

A nemzetközi közösség segítségét kérte Irán. Az iráni hatóságok szerint különösen nagy szükség lenne a romok alatt rekedt emberek felkutatására szolgáló berendezésekre, ilyen célra kiképzett kutyákra.

Több ország, köztük Oroszország, Görögország, Németország és Belgium különleges alakulatai útra készen állnak. Bővebben >>

Több százmillió forintos segélyt ajánlott fel Japán, az Európai Unió, több európai ország. George W. Bush amerikai elnök is jelezte segítségnyújtási szándékát, amelyet Irán elfogadott. Izraelben civil szervezetek segítenének. Bővebben >>  • Hírek
  • Bankszámla