Ervin
14 °C
21 °C

Irán gerillákat küldhet Irakba

2003.04.04. 00:43
Irreguláris fegyvereseket küldene Irak síiták lakta városaiba az iráni vezetés. Bár az amerikaiak Irán semlegességét akarták elérni, akciójuk sikertelen volt. A hírszerzés adatai szerint a gerillák küldésébe Khatami államfő és Khamanei ajatollah is beleegyezett.
Irreguláris fegyveres alakulatok Irakba küldéséről határozott az iráni vezetés a múlt hónapban - írja az UPI amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva. A hírügynökség értesülései szerint az iráni tervek szerint a paramilitáris alakulatok az amerikai hadsereg alakulatait zaklatnák Huszein diktatúrájának bukása után.

Irak egy részére vágynak

Az iráni vezetők ülésén elhangzottak "alátámasztották a gyanút, hogy Irán nem békét akar a térségben, sokkal inkább a térség egy részét" - nyilatkozta az UPI-nak egy neve elhallgatását kérő hírszerző. Állítása szerint a beszivárgó irániak Nadzsaf és Kerbala, a két síita szent város körzetében tevékenykednének, de Bászra és Bagdad síita kerületei is célpontjaik között szerepelnek.

Még aggasztóbb, hogy a CIA korábbi jelentése szerint az irániak több szaúdi és kuvaiti egyenruhát is legyártottak - írja az UPI. Az álcázással nagy zavart kelthetnek a térségben.

Az amerikai hírszerzés március 24-én számolt be az iráni nemzetbiztonsági tanács ülésén elhangzottakról. A jelentés szerint az ülésen Mohamed Khatami iráni államfő és a legfőbb vallási vezető, Ali Khamanei ajatollah is részt vett.

Kudarcot vallott Irán semlegesítése

A jelentés szerint kudarcot vallottak azok a brit-amerikai diplomáciai erőfeszítések, melyek célja Irán semlegességének biztosítása volt. Az amerikai kormány az iraki ellenzékkel kapcsolatot tartó különleges megbízottja március 16-án egyeztetett Irán képviselőivel annak érdekében, hogy ne küldjenek paramilitáris alakulatokat Irakba.