Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarországot is elérheti az új iráni rakéta

2002.05.08. 15:53
Magyarországot is elérni képes rakétát fejleszt orosz segítséggel Irán. Az amerikaiakat aggasztja, hogy Irán európai NATO-szövetségeseit fenyegető fegyver birtokába juthat. Valós veszélytől azonban nem kell tartani, az európai NATO-tagországok mindegyike normális viszonyt tart fenn a közel-keleti országgal.
NATO tagállamokat, köztük Magyarországot is elérni képes nagy hatótávolságú rakétákat fejleszt orosz segítséggel Irán - jelentette be egy vezető amerikai kormányzati tisztviselő Washingtonban. A Sahab-4 nevű, kétezer kilométer hatótávolságú rakéta az európai NATO-tagállamok közül Magyarország mellett Németországot, Csehországot, Lengyelországot, Görögországot és Olaszországot is elérheti.

Nem jelent valós veszélyt

Bár a rakéta elérheti a fent említett NATO-tagállamokat, a támadás nem tűnik valószínűnek, hiszen valamennyi felsorolt ország normális viszonyt ápol a közel-keleti országgal, mely reményük szerint segíthet Irán politikájának mérsékeltebbé tételében - írja az AP. Az amerikaiak azonban aggodalmukat fejezték ki a rakétafejlesztések miatt, hiszen a kormányzat iránt George W. Bush amerikai elnök szavaival élve a "gonoszság tengelye" egyik tartóoszlopának tartja.

A régebbi fejlesztésű, Sahab-3 rakéták Törökországot, Izraelt és a Szaúd-Arábiában állomásozó amerikai csapatokat érheti el. Irán növekvő katonai önbizalmát jelzi az is, hogy amikor januárban Izrael a Vörös-tengeren feltartóztatott egy Palesztinába irányuló iráni fegyverszállítmányt, akkor Ali Samkani iráni védelmi miniszter "minden izraeli politikus képzeletét felülmúló katonai ellencsapással" fenyegette meg Izraelt.

Nukleáris fegyvert is fejlesztenek

A magát megnevezni nem kívánó amerikai kormányzati szóvivő az AP-nek nyilatkozva elmondta: Irán a rakétafejlesztéssel párhuzamosan fejleszti nukleáris és biológiai fegyvereit is. Véleménye szerint a közel-keleti ország fegyverkezését nem lehet a rivális Irak elleni védekezéssel magyarázni, hiszen az új fegyverek hatósugara bőven a szomszédos arab állam területén kívülre esik.

Az oroszok részvétele az iráni fejlesztésekben ellentmond Oroszország és az Egyesült Államok között az elmúlt hetekben többször is kifejezett barátságnak. Washington és Moszkva kapcsolatának javulását jelezte Igor Ivanov orosz külügyminiszter múlt heti látogatása, illetve Bush elnök május 23-ra tervezett moszkvai látogatás is. Az AP-nek nyilatkozó kormánytisztviselő szerint azonban Oroszország és Irán együttműködése "Amerika és Oroszország kapcsolatát megterhelő csomag". Tartunk attól, hogy az orosz technológia és szakértelem segít növelni az iráni rakéták pontosságát és hatótávolságát - mondta el a tisztviselő.