Ágnes
-1 °C
2 °C

Megszavazták a nukleáris törvényt Iránban

2005.05.15. 16:02
Kapcsolódók (9)
Jelentős többséggel szavazta meg az iráni parlament az urándúsításról szóló törvényt. Bár eredetileg már a jövő héten folytatni akarták a novemberben nemzetközi tiltakozás miatt felfüggesztett programot, adnak még egy esélyt az európai tárgyalópartnereknek. Irán ragaszkodik ahhoz az állításhoz, hogy az atomtechnológia fejlesztése békés célokat szolgál.

A konzervatívok uralta iráni parlament vasárnap túlnyomó többséggel megszavazott egy törvényt, amely arra kötelezi a kormányt, hogy biztosítsa a nukleáris fűtőanyag előállítását, ezen belül az urániumdúsítást, aminek lehetőségét jelentős aggodalom övezi világszerte.

A törvényt a jelenlévő 205 képviselő közül 188 szavazta meg, "Nagy az Isten!" és "Halál Amerikár!" kiáltások kíséretében. A törvény, amelynek címe "A békés célú atomtechnológia megszerzése", kiköti, hogy "az iszlám köztársaság kormánya köteles ellátni a nemzetet a békés célú atomtechnológiával és biztosítani a fűtőanyag-termelési ciklust húszezer megawatt villanyáram előállításához".

A törvény nem kötelezi a kormányt az urániumdúsítás azonnali felújítására, de növeli a nyomást annak érdekében, hogy a kormány ne mondjon le vitatott atomprogramjáról. A döntést kényes időpontban hozták: Teherán bejelentette, hogy az urániumfeldolgozó tevékenység felújítását tervezi, az Európai Unió pedig azzal fenyegetőzik, hogy ez esetben az ENSZ Bírósága elé idézi Iránt, és szankciókat kér vele szemben.

Már a jövő héten elkezdték volna az urándúsítást

Irán folytatja a tárgyalásokat atomprogramjáról az EU-val, de "ez lesz az utolsó európai lehetőség" - közölte vasárnap Hamid Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő. Mint mondta: "Azt terveztük, hogy már a jövő héten hozzákezdünk ehhez, de európai partnereink és egy sor más ország, köztük Oroszország és Japán kérésére úgy döntöttünk, elhalasztjuk ezeket a terveket, és még egy tárgyalási fordulót folytatunk az EU-val" - mondta.

A külügyi szóvivő szerint a következő tíz nap "meghatározó lesz", mert eddig Irán javaslatai a tárgyalásokon nem találtak megértésre az európai feleknél. Az EU azt akarja elérni, hogy Teherán mondjon le az urániumdúsító programról többek közt kereskedelmi kedvezményekért cserébe. Irán viszont ragaszkodik ahhoz, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál. Az iráni politikusok szerint joguk van az urándúsításhoz, amelyet a tárgyalások érdekében novemberben ideiglenesen befagyasztottak.