Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Elnapolták az iráni rezsim megbuktatását

2003.05.28. 10:43
Csütörtökre halasztották az Egyesült Államok Iránnal szembeni politikáját kidolgozó stratégiai tanácskozást a Fehér Házban. A teheráni iszlám köztársaság megbuktatását tervező Pentagon most a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség elmarasztaló jelentésében bízik. Az iraki háború előtt még magabiztos Rumsfeld szerint elképzelhető, hogy Irak mégis megsemmisítette tömegpusztító fegyvereit.
"Irán nem túl segítőkész az iraki újjáépítéssel kapcsolatban" - jelentette ki kedd esti sajtótájékoztatóján Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. A BBC elemzői szerint a visszafogottnak tűnő kijelentés valójában csak egy újabb figyelmeztetés az iszlám köztársaságnak.

Megszokott ellentétek

A Washington Post értesülései szerint a védelmi minisztérium az iráni kormány megbuktatását tervezi. A népi felkelés ötletére alapozó terv azonban valószínűleg újra megosztotta a washingtoni kormányzatot - Rumsfeld és a védelmi minisztérium héjái beavatkozásopártiak, Powell külügyminisztériuma inkább tárgyalna.

A megosztottságra utal, hogy a külpolitikai stratégák keddi fehér házi tanácskozása eredménytelenül zárult, a BBC értesülései szerint az ülést csütörtökig elnapolták.

Mószerolásra várnak

Hiába reméli azonban Irán, hogy Amerika Hamid Reza Asefi külügyi szóvivő szerint "nem fog intervenciós politikát folytatni", a BBC elemzői szerint csak lélegzetvételnyi szünethez jutott az ország. A nyomásgyakorlás június 16-ig, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentéséig folytatódni fog.

A szervezet az amerikaiak reményei szerint jelentésében kételyeinek ad majd hangot Irán állítólag polgári célú atomprogramjával kapcsolatban. Az Egyesült Államok érvei szerint a kőolajban gazdag Iránnak nincs szüksége atomenergiára, az kizárólag fegyverkezési célú lehet. A kormány a Washington Post értesülései szerint "biztató" háttértárgyalásokat az iráni atomprogram orosz és kínai beszállítóival a szállítások felfüggesztéséről.

Irak megsemmisítette tiltott fegyvereit?

Mindemellett Rumsfeld elismerte, hogy Irak feltehetően még a márciusi amerikai invázió előtt megsemmisíthette tömegpusztító fegyvereit. Ez, mint mondta, megmagyarázná, hogy miért nem vetették be azokat az előretörő amerikai csapatok ellen.

Több feltételezett tömegpusztítófegyver-raktár átvizsgálása azonban még hátra van - jegyezte meg a védelmi miniszter. Irak lefegyverzése a háború egyik leghangzatosabb célja volt, mind a mai napig azonban az amerikai csapatok nem találtak bizonyítékot a fegyverek létére.