Szilárda
-4 °C
3 °C

Kémkedéssel gyanúsítják az egykori iráni tárgyalót

2007.05.06. 11:53
Az iráni atomprogrammal kapcsolatos kémkedéssel gyanúsítják Teheránban azt az embert, aki korábban az ország nukleáris ügyeinek érdekében tárgyalt. A férfit hét elején vettek őrizetbe nem részletezett állambiztonsági vád alapján.

Az állambiztonsági vádat az IRNA hivatalos hírügynökség említette még szerdán. A FARS félhivatalos iráni hírügynökség szerdai értesülései szerint "gazdasági tevékenysége" miatt vették őrizetbe a jelenleg kutatóintézetben dolgozó Hoszein Muszaviant, és elfogásának nem volt köze az iráni atomprogramhoz, illetve az azt övező diplomáciai válsághoz.

A FARS most idézett forrása szerint viszont Muszavian ügyét a vád kényes volta miatt a forradalmi törvényszék ügyészsége vizsgálja, és a férfit jelenleg a hírszerzési minisztériumhoz tartozó Evin börtönben hallgatják ki. Szaid Mortazavi teheráni ügyész szombaton megerősítette, hogy a férfi ellen a hírszerzési minisztérium folytat vizsgálatot.

Rugalmasságot javasolt

Muszavian 2005 tavaszáig a Haszan Rohani vezette iráni küldöttség szóvivőjeként fontos szerepet játszott a perzsa állam Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal folytatott tárgyalásai során. E találkozókon a három európai hatalom arra igyekezett rávenni Teheránt, hogy adja fel urándúsító tevékenységét. Tavaly decemberben Muszavian bírálta az új iráni tárgyalócsoport rendíthetetlen álláspontját, és rugalmasabb, óvatosabb, türelmesebb politikát szorgalmazott.

Muszaviant a 2005-ös elnökválasztáson Mahmúd Ahmadinezsáddal szemben alulmaradt Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni államfő közeli szövetségeseként ismerik. Ahmadinezsád szerdán Kermán városban egy tömegrendezvényen kijelentette, hogy nem fog engedni az ország nukleáris technológiához való jogából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!