Ágnes
-1 °C
2 °C

Alig négy évet kapott Aghazsari professzor

2003.07.13. 13:31
A korábban halálra ítélt tanár ügyét újratárgyalták, és még a kirótt 74 botütés végrehajtását is felüggesztették.
A fellebbviteli bíróság nem egészen négy év börtönbüntetésre ítélte az istenkáromlással vádolt Hasem Aghazsari iráni egyetemi tanárt és írót, akinek előzőleg kiszabott halálbüntetése országos diáktüntetéseket váltott ki és a határozat felülvizsgálatához vezetett.

Megsértette az iszlámot

A teheráni tanárképző egyetem reformszellemű történelemprofesszorát pontosan 3 év 11 hónap és 29 napra ítélték, 5 éven át nem gyakorolhatja hivatását és nem tölthet be kormányzati posztot, a korábban kirótt 74 korbácsütés végrehajtását azonban felfüggesztették - közölte vasárnap Aghazsari ügyvédje az AP amerikai hírügynökséggel.

A professzort azután fogták perbe, hogy egy tavaly júniusi beszédében állítólag megsértette az iszlámot és megkérdőjelezte a vallási vezetők uralmát. Novemberben halálra ítélték, 10 évre eltiltották a tanítástól, 8 évi száműzetésre ítélték, amit három isten háta mögötti városban kellett volna letöltenie, sőt 74 korbácsütést is kiszabtak rá. Az iráni legfelsőbb bíróság februárban érvénytelenítette a halálbüntetést, és felülvizsgálatra visszautalta az ügyet az eljáró bíróságnak.

Késve értesítették

Az ügyvéd elmondta, hogy a mostani ítélet április 26-án született, amiről csak június 9-én tájékoztatták. Akkor azért nem jelentette be, mert tartottak az egyetemisták vezette rendszerellenes tüntetések és könnyen megvádolhatták volna izgatással.

Az ügyvéd az "igazság és az igazságszolgáltatás megsértésének" nevezte az ítéletet, hozzátéve: a fellebbviteli bíróság újabb vádakat emelt védence ellen, többek között rágalmazást és hazugságterjesztést vetett szemére. Közölte, hogy a hét elején megfellebbezte a határozatot, de egyelőre nem tudni, hogy ez lesz-e Aghazsari utolsó fellebbezése az ügyben.

Aghazsari tavaly novemberi elítélése az utóbbi három év legnagyobb diáktüntetéseit váltotta ki Iránban.