Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Felmentették Iránban az újságírónő gyilkosát

2004.07.25. 18:50
Kilencezer-kétszáz dollár nem vagyoni kártérítésre ítélték az iráni államot azt követően, hogy az ország titkosszolgálatának munkatársai egy évvel ezelőtt megöltek egy iráni-kanadai állampolgárságú újságírónőt. Zahra Kazemi családja fellebbez az ítélet ellen.
Megfellebbezi a bíróság felmentő ítéletét és szükség esetén nemzetközi törvényszék elé viszi az ügyet az iráni titkosszolgálat által meggyilkolt Zahra Kazemi újságíró családja.

Kártérítésre kötelezték

Egy teheráni bíróság szombaton mentette fel bizonyíték hiányában azt az iráni titkosszolgálati ügynököt, akit az iráni-kanadai állampolgárságú újságíró "majdnem szándékos megölésében" való bűnrészességgel vádoltak. A bíróság egyben lezárta a büntetőpert, amely erőteljes nemzetközi vizsgálódásnak tette ki Irán emberi jogi helyzetét és bírósági gyakorlatát, egyúttal megkeserítette az iráni-kanadai kapcsolatokat és elmélyítette a szakadékot Mohammed Hatami elnök reformista kormánya és a keményvonalas iráni igazságszolgáltatás között.

Elítélt tettes hiányában a bíróság az államot kötelezte arra, hogy fizessen 9200 dollár értékű nem vagyoni kártérítést az áldozat hozzátartozóinak.

A Kazemi-családot képviselő ügyvédcsoport, amelynek vezetője a Nobel-békedíjas Sirin Ebadi, közölte vasárnap, hogy perújrafelvételt kér az ügyben. Az ügyvédek azt szeretnék elérni, hogy az ügy egy tartományi büntetőbíróság elé kerüljön, amely 3-5 bíróból áll, míg a felmentő ítéletet egyfős bíróság hozta Teheránban. Sirin Ebadi szerint a bíró figyelmen kívül hagyta a vizsgálat bizonyos hiányosságait.

Eszméletlenre verték

Az 54 éves, iráni születésű Zahra Kazemit tavaly június 23-án, a teheráni diáktüntetések idején vették őrizetbe, miközben fényképeket készített Teherán legnagyobb börtöne előtt az ott raboskodó ellenzékiek tüntető hozzátartozóiról. Az újságírónőt néhány nappal később, június 27-én koponyatöréssel kórházba szállították, ahol július 10-én elhunyt.

A teheráni kormány egy ideig megpróbálta eltussolni az illetékesek felelősségét, a kanadai nyomásra megindított nyomozás során azonban kiderült, hogy Kazemit a börtönben sorozatos kihallgatásoknak vetették alá, eszméletlenre verték, és halálát a fejére mért igen erős ütés miatti koponyatörés, illetve az annak következtében az agyban keletkezett vérömleny okozta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!