Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Irán megszakította kapcsolatait Argentínával

2003.08.23. 23:52
Irán megszakította a gazdasági és kulturális együttműködést Argentínával, válaszul arra, hogy az Argentína által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján Nagy-Britanniában őrizetbe vették Irán volt argentínai nagykövetét.

A 47 éves Hadi Szoleimanpurt azzal gyanúsítják az argentin hatóságok, hogy köze volt az argentin-izraelita betegsegélyező szervezet (AMIA) Buenos Aires-i épülete ellen 1994, július 18-án végrehajtott terrorakcióhoz, amelyben 85-en haltak meg és több mint 300-an sebesültek meg. A Nagy-Britanniában diákvízummal tartózkodó Szoleimanpurt csütörtökön durhami otthonában vette őrizetbe a Scotland Yard.

Az IRNA iráni hírügynökség szombati jelentése szerint a történtekre válaszul az iráni külügyminisztériumba bekérették Argentína és Nagy-Britannia iráni ügyvivőjét, Ernesto Alvarezt és Matthew Gouldot. Az argentin diplomatát tájékoztatták arról, hogy Irán mélyen elítéli az argentin jogi lépést, és tiltakozásának jeléül megszakítja a gazdasági és kulturális kapcsolatokat a latin-amerikai országgal.

A Richard Dalton nagykövetet helyettesítő Gouldnak jelezték, hogy Irán a volt nagykövet azonnali szabadlába helyezését követeli. Magyarázatot követelve és az együttműködés fontosságát hangsúlyozva az iráni külügyminisztérium amerikai ügyekben illetékes főigazgatója felszólította Londont, hogy "ne csatlakozzon a cionista körök újabb játékához". Gould válaszában közölte, hogy Szoleimanpur letartóztatásának nincs politikai indítéka, a bírósági döntés független a brit kormánytól. "A brit kormány ebben a szakaszban nem tud beavatkozni a kiadatási eljárás folyamatába" - hangoztatta.

Irán többször is tagadta, hogy köze lenne az AMIA elleni merénylethez, bár a terrorakció után röviddel hazarendelte akkori argentínai nagykövetét, Hadi Szoleimanpurt. Azóta Irán és Argentína is ügyvivői szinten képviselteti magát a másik országban - emlékeztetett a Reuters.