Ágnes
-1 °C
2 °C

Az iráni elnök tévévitára hívta ki Busht

2006.08.29. 16:56
Az iráni elnök továbbra sem enged a Nyugatnak, két nappal az ENSZ BT ultimátumának lejárta előtt ismét elutasította az urándúsítás felfüggesztését. Azért teheráni sajtótájékoztatóján még beszólt Nagy-Britanniának, az Egyesült Államoknak és Izraelnek, valamint a cenzúramentesség feltételével tévévitára hívta ki Busht.

Az iráni elnök keddi sajtótájékoztatóján felszólította George Bush amerikai elnököt, hogy vegyen részt vele egy televíziós vitában, ahol Iránnak lehetősége lenne arra, hogy előadja saját véleményét, miként lehetne a világot kimozdítani jelenlegi kínos helyzetéből. „Az egyetlen feltétel, hogy nem cenzúrázhatják a műsort, különösen nem az amerikai nemzet számára” – fogalmazott Mahmúd Ahmadinezsád keddi sajtótájékoztatóján Teheránban, írja a CNN.


Mahmúd Ahmadinezsád kedden elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni urándúsítás befejezéséről szóló ultimátumát, ami két nap múlva, augusztus 31-én jár le, és bejelentette, hogy nem függeszt fel semmilyen nukleáris tevékenységet, még ha azt Kofi Annan ENSZ-főtitkár maga kéri is közelgő iráni látogatásakor.

Az ENSZ se maradt bírálat nélkül

Az elnök egyúttal megkérdőjelezte a BT öt állandó tagjának vétójogát, amely "a második világháború következménye". „Ha valaki nem ért egyet velük, nincs hova mennie panaszával” – fogalmazott. "Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sok feszültség forrása" – kezdte a vádaskodást. E két nagyhatalom a Biztonsági Tanácsban, ahol a békét kell védeniük, vétójoggal rendelkezik, e vétójog pedig csorbát ejt az egyes országok méltóságán, függetlenségén, szabadságán és szuverenitásán, fejtegette.

A BT csütörtökig szabott határidőt Teheránnak arra, hogy felfüggessze atomprogramja kulcsfontosságú elemét, az urándúsítást, amely békés célra, atomerőművekhez fűtőelemek előállítására, illetve katonai alkalmazásra, nukleáris fegyver előállítására is használható. A BT ellenkező esetre szankciókkal fenyegette meg a közép-keleti országot. A nyugati államok szerint Teherán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyvergyártásra törekszik, Irán viszont ezt következetesen tagadja, és nem hajlandó rövid időre sem felfüggeszteni urándúsító tevékenységét.

Irán egyre magabiztosabb

A dacos hangnemet megütő Ahmadinezsád keddi sajtóértekezletén azzal érvelt, hogy országának jogában áll békés célra felhasználni az atomenergiát. "Az iráni nép ezt az utat választotta (...). Ezt senki sem akadályozhatja meg" – mondta határozottan. A politikus úgy vélekedett, hogy az atomvitát érintő további tárgyalások kereteit kijelölte az a válasz, amelyet Irán korábban is adott a nyugati hatalmaknak. A múlt héten az urándúsítás leállításáért cserébe a Nyugat ösztönzőket kínáló javaslatcsomagot nyújtott át, Ahmadinezsád szerint az iráni válasz "kivételes lehetőséget" teremtett a vita rendezésére. Úgy véli, egyre kevésbé valószínű, hogy a BT fellépne Irán ellen, mert már elmúlt az erre alkalmas pillanat.


Sajtóértekezletén a teheráni vezető érintette Izrael létét is. Kijelentette, Teherán azt szeretné, ha kihúznák a közel-keleti feszültség gyökerét. "Mi volt az elmúlt hatvan évben a vérengzések, bűncselekmények, konfliktusok gyökere" - kérdezte a politikus a zsidó állam 1948-as megalakítására utalva. Ahmadinezsád, aki tavaly decemberben Izraelt a Közel-Kelet testén éktelenkedő daganatnak titulálta, most sajtóértekezletén úgy vélte, hogy népszavazással (a palesztinok körében a zsidó állam jövőjéről rendezendő referendummal) kellene megoldani a kérdést.