Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az iráni atomprogram nem jelent közvetlen veszélyt

2004.09.19. 21:45
A NAÜ szerint Iránnak meg kellene nyugtatnia a nemzetközi közösséget.
Az iráni atomprogram nem jelent "közeli veszélyt", de Teheránnak meg kell tennie azokat a bizalomerősítő lépéseket, amelyek a nemzetközi közösséget megnyugtatják szándékaival kapcsolatban - jelentette ki vasárnap Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatója.

"Remélem, hogy Irán meghallja a nemzetközi közösség felhívását. Irán érdeke, hogy bizalmat teremtsen maga számára" - mondta el-Baradei az amerikai CNN hírtelevízió műsorában egy nappal azután, hogy a NAÜ határozatban szólította fel Teheránt az atomprogramjával kapcsolatos minden függőben maradt kérdés záros határidőn belüli tisztázására, valamint mindenfajta urándúsítással összefüggő tevékenysége leállítására.

Baradei szerint az ügyben "jó hír", hogy a szervezet ellenőrei nem találtak olyan anyagokat Iránban, amelyeket nukleáris fegyverek gyártására lehetne felhasználni, és olyan jelekre sem leltek, amelyek ilyen kísérletekre utalnának. A NAÜ vezetője szerint az urándúsítási tevékenységek leállításával Irán helyreállíthatná a bizalmat programja iránt, míg a nemzetközi közösségnek politikai párbeszédet kellene kezdenie Teheránnal a biztonság kérdéséről.