Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az iráni atomprogram nem jelent közvetlen veszélyt

2004.09.19. 21:45
A NAÜ szerint Iránnak meg kellene nyugtatnia a nemzetközi közösséget.
Az iráni atomprogram nem jelent "közeli veszélyt", de Teheránnak meg kell tennie azokat a bizalomerősítő lépéseket, amelyek a nemzetközi közösséget megnyugtatják szándékaival kapcsolatban - jelentette ki vasárnap Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatója.

"Remélem, hogy Irán meghallja a nemzetközi közösség felhívását. Irán érdeke, hogy bizalmat teremtsen maga számára" - mondta el-Baradei az amerikai CNN hírtelevízió műsorában egy nappal azután, hogy a NAÜ határozatban szólította fel Teheránt az atomprogramjával kapcsolatos minden függőben maradt kérdés záros határidőn belüli tisztázására, valamint mindenfajta urándúsítással összefüggő tevékenysége leállítására.

Baradei szerint az ügyben "jó hír", hogy a szervezet ellenőrei nem találtak olyan anyagokat Iránban, amelyeket nukleáris fegyverek gyártására lehetne felhasználni, és olyan jelekre sem leltek, amelyek ilyen kísérletekre utalnának. A NAÜ vezetője szerint az urándúsítási tevékenységek leállításával Irán helyreállíthatná a bizalmat programja iránt, míg a nemzetközi közösségnek politikai párbeszédet kellene kezdenie Teheránnal a biztonság kérdéséről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!