Olivér
5 °C
8 °C

Egy év múlva lesz atomerőműve Iránnak

2006.09.26. 11:31
Kedden Moszkvában írta alá Irán és Oroszország azt a megállapodást, melynek értelmében 2007 szeptemberben beindulhat, novemberre pedig teljesen funkcionálhat a dél-iráni Buserben épülő atomerőmű. A technológia szállításában fedőcégeken keresztül német beszállítók is részt vettek.

Irán és Oroszország megállapodást írt alá Moszkvában, melyben kitűzték a buseri atomerőmű beindításának dátumát, jelentették moszkvai források. Várhatóan 2007 szeptemberében megkezdi működését az orosz irányítás mellett épülő erőmű, de csak novemberre funkcionál majd hiánytalanul, írja a BBC.

Irán azzal ijesztgette Oroszországot, hogy késleltetni fogja az erőmű beindítását a rá nehezedő nemzetközi nyomás miatt. Irán ugyanakkor hangoztatta, hogy orosz segítség nélkül is képes befejezni az építkezést, bizonyos munkafolyamatokat amúgy is iráni szakemberekkel akarnak elvégeztetni.

A buseri erőmű építésében közreműködött két német cég is, a Siemens és a Kraftwerk-Union, a potsdami ügyészség jelentése szerint moszkvai és dubaji fedőcégeken keresztül szállították a technológiát Iránnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította a közép-keleti országot, hagyjon fel urándúsítási programjával, ugyanis nincsenek meggyőződve arról, hogy az valóban békés célokat szolgál. A Teherántól 400 kilométerre délnyugatra található erőmű építése a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felügyeletével történik.

Az iráni elnök elutasította a tárgyalásokat Washingtonnal

Elutasította a jelenlegi amerikai kormánnyal való tárgyalásokat, és törvénytelennek nevezte az ENSZ BT beavatkozását az ország belügyeibe Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. A Die Welt című tekintélyes német konzervatív napilap keddi számában megjelent interjúban Ahmadinezsád közvetve megerősítette azt a korábban hangoztatott álláspontját, amely szerint Irán Izrael létezése ellen van, továbbá, hogy túlzottnak tartja a holokauszt áldozataival kapcsolatos állításokat.

Az iráni elnök hangsúlyozta, országa érdekelt abban, hogy mindenkivel tárgyaljon, de az amerikai kormányzat egy része nem teremti meg az ehhez szükséges feltételeket, ez pedig lerombolja a konstruktív tárgyalások esélyeit. Hozzátette, hogy aki maga is atombombát gyárt és vet be, annak nincs joga ahhoz, hogy az atomfegyverek terjesztését próbálja meggátolni.

Az iráni államfő törvénytelennek nevezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának beavatkozását az ország nukleáris ügyeibe, és elutasította a BT követelését, hogy a NAÜ ellenőrei visszatérhessenek Iránba. Elmondta, hogy Teherán tiszteletben tartja a NAÜ keretfeltételeit, ugyanakkor feltette a kérdést: miért nem készít jelentést az ügynökség az Egyesült Államok nukleáris létesítményeiről?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?