Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Mégsem végzik ki az iráni reformert

2002.11.10. 13:54
Az iszlám megreformálására buzdító Aghazsari, iráni írón az "iszlám könyörület" mellett a diáktüntetések segítettek.
Mehdi Karubi, az iráni parlament reformszellemű elnöke vasárnap megnyugtatta az istenkáromlás miatt halálra ítélt Hasem Aghazsari író és tanár családját, hogy az ügy "rendeződött", nem lesz kivégzés, és hamarosan viszontláthatják egymást.

Ezt Karubi parlamenti beszédében jelentette be, amelyet az állami rádió közvetített. Egyúttal nyugalomra intette az Aghazsarival rokonszenvezőket, miután a politikai feszültség az utóbbi napokban egyre éleződött.

Karubi szerint "egyetlen bíró gyalázatos verdiktjéről" van szó, amelyet szinte az összes többi bíró és a vallási méltóságok egyaránt elleneznek. A döntés egyúttal sérti az iszlám és a síita papság imázsát.

Aghazsarit a nyugat-iráni Hamadán város egyik bírósága azért ítélte szerdán zárt ajtók mögött halálra, mert egy júniusi beszédében szorgalmazta az iszlám megreformálását, és kijelentette, hogy a muzulmánoknak nem kell vakon követniük a vallási vezetőket. A teheráni egyetem előtt szombat este diákok százai tüntettek a keményvonalas iráni bírák ellen az utóbbi három év legnagyobb politikai demonstrációja keretében.

Mohammed Abutorabi konzervatív képviselő is kifejezte meggyőződését, hogy a verdiktet felsőbb fokon felül fogják bírálni az "iszlám könyörület" szellemében. "Azt várjuk a bírói hatalom fejétől, aki vallási vezető, hogy megfelelő intézkedéseket hoz a nemzeti egységnek ártó cselekmények megakadályozására, s helyénvaló módon rendezi ezt az ügyet" - mondta a reformpárti parlament konzervatív tagja az AFP szerint.

A francia hírügynökség arról is beszámol, hogy a teheráni parlament vasárnap első olvasatban elfogadott egy törvénytervezetet, amely bővítené Mohammed Hatami reformpárti államfő hatáskörét, közvetlen beleszólást adva neki a konzervatív erők bástyájának tekintett igazságszolgáltatás ügyeibe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!